Skip to main content

Insight..


Hari ini, ana ader satu software yang nak di perkenalkan kepada antum semua... Software ini, kegunaannyer untuk menyenangkan dan memudahkan antum bagi mencari aper2 sajer jenis file yang kadang2 berselirat kat hd mahupun pendrive antum...

Antare facilities yang disediakan oleh freeware cangguh dan ringkas ini adalah semestinya mencari files antum... pertama sekali, lepas daah install, antum diminta memilih jenis2 peranti simpanan yang dah di attach kan ke pc antum.. Lepas tuh, senang jer... dyer akan mengeluarkan satu windows kecik yang sangat nampak cam sophisticated jerh, kat bahgian atas desktop antum..;memaparkan jam, tarikh dan menu yang serba ringkas..

Selain menyediakan kemudahan mencari, software ini jugak menyediakan satu player terbina yang boleh mamainkan lagu2 kegemaran antum... Antum gak x payah nak tekan2 properties, sebab kat bawah window mencarik, ader satu window yang maner biler antum meletakkan cursor ke atas file itu, ia akan memaprkan properties file itu tanpa disuruh.. smart kan???

Software in jugak dilengkapi dengan pilihan2 pembahagi seperti, All files, Folders, Media, Pictures, Document, dan Programes... ia dibina bagi memudahkan antum memilih file berdasarkan jenis2 nya... hebatkan??

Insight juga boleh mencari talian dan menampilkan artikel-artikel dari Wikipedia, dan boleh menyimpan "Quick Launch" pintas daripada gambar, lagu, file, nota, dan web link. Ini telah direka, menjaga keperluan antum kat umah yang memang ana daa tau, berselirat laa punyer, dah laa berselirat, besepah2 file2 antum nih...

So, buleh laa antum try test sket kebolehan software nih... memang berbaloi.. 2 MB jerh plak tuh....
http://www.softpedia.com/get/Desktop-Enhancements/Other-Desktop-Enhancements/InSight1.shtml

Comments

Popular posts from this blog

Panggang Ayam - Gune Tin Biskut???

Assalamualaikum... Hari ni, ana nak beri sedikit tnjuk ajar bagaimana nk memanggang ayam dgn sgt senang sekali. Mudah, pantas dan bla33...Ana baru balek dari sebuah program, namenye kem jambori remaja 2009, anjuran ALTIS, sebuah konsultan Anak muda yang sedang giat memperjuangkan Islam dgn membina dan melahirkan seberapa banyak generasi baru yang bakal menggegar dunia sebagai modal insan ummat akhir zaman. Kem yang menyeronokkan ini sedikit sebanyak berjaya mengisi masa lapang ana di musim cuti ini dgn cara yang sgt bermakna.Nak di jadikn citer, ader satu slot pada hari ke2 program ini, yang maner namenyer ialah Kembara Dik Cerdas.. Aktiviti ini mempunyai 8 checkpoint. Yang ana nak citer nih, satu checkpoint yang mner budak2 nih kner merebus/memasak/menggoreng/memanggang sebiji telur dan memastikannya mampu ditelan oleh tekak2 para peserta... waawawawawaw...Peserta2 yang diwakili kanak2 berusia 9-12 tahun ini, bagaimanapun, sedikit sebanyak berjaya melakukan cabarn ini walaupun dgn ban…

Definisi Syirik

Adapun syirik itu ertinya adalah "mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain" atau dalam lain perkataannya ialah "menduakan-Nya".
Salah satu contoh syirik ialah mengatakan bahawa nabi 'Isa as itu sebagai anak Allah. Syirik termasuk di dalam perkara2 yang membatalkan iman.

PEMBAHAGIAN SYIRIK.

a) Syirik Jali (Nyata).
Syirik Jali adalah mempersekutukan Allah secara terang-terangan.Misalnya ialah perbuatan menyembah berhala dan memohon sesuatu daripada sesuatu yang dianggap mempunyai kuasa; seperti memuja kubur yang dianggap keramat dengan tujuan hendak meminta nombor ekor.Lazimnya perkara seperti ini berlaku di kalangan orang-orang yang kurang berpendidikan agama.

b) Syirik Khafi (Tersembunyi).
Syirik Khafi pula adalah mempersekutukan Allah secara senyap2, iaitu tanpa diketahui oleh orang lain dan boleh juga terjadi tanpa disedari oleh orang lain serta diri sendiri; melainkan hanya Allah sajalah yang mengetahuinya.
Contoh syirik khafi yang disedari ialah:

1) Percaya k…

kita hanya hamba

assalamualaikum..

kadang2, aku terfikir.. apa erti hidup ni?
apakah aku yang telah hidup 18 tahun 13 hari ni, dah jumpa apa erti hidup?
apakah rutin harian aku ni, betul2 aku jalankan atas dasar aku betul2 faham apa itu erti hidup...

sebenarnya hidup yang macam mana patut aku rutinkan dalam hidup aku?
adakah rutinan yang aku buat ni betul2 aku dah passionate dalam diri aku?
atau aku hanya lelaki typical yang steorotype.: membuta tuli kut apa orang cakap...

aku kadang2 terasa diri aku lemah.. jauh.... jauh... jauh dari PENCIPTA...
ye aku faham, aku hamba. aku pernah duduk sekolah agama 5 tahun.. aku tau ape itu mardhatillah...
aku tau ape itu ma'rfatullah...
aku tau semua tu.. bahkan aku pernah jadi seorang yang bergelar naqib...
aku tau ape tu dosa.. aku tau syurga, pahala... neraka, DOSA..
aku boleh berkuliahkan orang rak2.. ape itu dosa,
ape itu mungkar..
ape itu maksiat...
tapi kenapa aku masih rase aku JAUH... YAA... BELUM BETUL2 dekat dengan ALLAH...
RABBUL JALIIL..
RABBUSSAMAAWAAT..
KENAPA...…