Skip to main content

Cinta Pada Manusia Itu Letaknya Patut di mana??

Hati dan perasaan cinta merupakan satu fitrah insaniah tidak kira sesiapapun. Manusia perlukan cinta dan memerlukan kasih sayang. Perasaan untuk mencintai kepada lawan jantina memang tidak dinafikan, ia merupakan sesuatu yang perlu bagi setiap manusia.

Tapi, mengapa kita terlalu sibuk memikirkannya?

Adakala setiap masa dan waktu kita fikirkannya,

Sampai satu tahap, jika sentiasa memikirkan hal ini, kita pasti akan terjebak dalam "couple". Bukankah couple itu sebuah jalan yang penuh dengan liku-liku yang salah?

Jika anda masih belum mampu, jangan sekali bermain dengan perasaan. Ia tidak akan membawa kemana-mana. Perjalanan masih terbentang jauh.

Jodoh?

Masih tidak yakin dengan janji Allah.?
Di dalam kuliah, seorang ustaz menerangkan bahawa qada' bermaksud perkara yang akan berlaku dan qadar perkara yang telah ditetapkan sejak azali . qada' terbahagi kepada dua iaitu qada' muallaf iaitu yang akan berubah manakala qada' mubra adalah perkara yang telah ditetapkan sejak azali yang merangkumi jodoh, ajal, rezeki dan beberapa perkara lagi.
Bukankah Jodoh itu telah ditetapkan oleh-Nya?

Lihatlah.
Anda punyai misi untuk islam. Mengapa mudah goyah kepada perasaan dan cinta. Ramai yang mengatakan "aku mahu berkahwin, bernikah" tetapi dimanakah persediaan kita? untuk menjadi isteri kepada seorang suami atau suami kepada seorang isteri?

Ia bukanlah sebuah perkara yang mudah. Adakah ia hanya sebuah keseronokan? Untuk merealisasikan mimpi indah? Tidak. Ia satu tanggungjawab yang akan ditanya oleh Allah SWT suatu ketika nanti. Adakah kita telah melaksanakan tugas sebagai khalifah dengan sebaik-baiknya

Mari Menjadi Hamba kepada pencipta

Menjadi sebaik-baik hamba memerlukan pengorbanan bukan hanya pada kata-kata. Jika kita imbas kembali bagaimana sahabat-sahabat rasulullah yang sentiasa memperbaharui dan meningkatkan Iman mereka. Keyakinan mereka adalah di tahap yang tinggi. Mereka melihat syurga di hadapan mereka. Amal yang mereka lakukan adalah semaksimum yang mungkin.

Bukan seperti kita? Mengimpikan syurga tetapi kita hanya bermimpi tanpa mempertingkatkan amal. Sedarlah! Hidup ini satu perjuangan. Jadi, berusahalah Untuk Menyihatkan IMAN!


Jangan terlalu fikirkan cinta

Cinta dan perasaan satu keperluan. Tetapi kita mesti pandai menguruskannya. Bercintalah tetapi melalui jalan-jalan yang Islam telah tunjukkan. Buat persediaan, dan lakukan ta'aruf dan seterusnya. Islam itu dipenuhi cinta dan kasih sayang, tapi banyak cinta dan kasih sayang yang menyimpang dari islam kerana kita tidak menghayati Islam sepenuhnya.

Jom sama-sama kita mencari cinta dan RedhaNya.

Lihatlah cinta yang sebenar ini!

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya ALLAH TA'ALA berfirman pada Hari Kiamat kelak; mana orang-orang yang saling mencintai kerana keagungan-KU? Hari ini KU-naungi mereka, di mana tidak ada naungan yang lain selain naungan-KU."



As copied from : http://iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/2620-mengapa-selalu-fikir-tentang-cinta-dan-hati.html#.TfZJ2hA-Jtc;facebook

Comments

Fatimah Zahra' said…
ouh.. copy rupanya. ingatkan kau yg tulis.
Anonymous said…
This comment has been removed by a blog administrator.
AbdullahUmar said…
@anonymous : syukran nasihat.. tapi an, Demi ALLAH, ak mseh x pasan bile aku wat camtuh.. lalai mungkin.. seingat ak, x penah,.. tapi, kalau ade yg ak telepas pandang.. sila jelaskan.. ak nih manusia gak.. apepon,.. Syukran, n memang harap dapat ko perincikan bile masenye, sape orgnye yg aku dah TERlayan mcm tu..
Anonymous said…
assalamualaikum...try tgk kat wall fb ko brother..aku agak dissapointed ngan kau sebab you looked like a man that can protects his own friends when they really need your help but...Masya-Allah.Well everyone deserve a second chance,hopefully it won't repeated again...

p/s:kau dah dikeluarkan dari senarai.........
AbdullahUmar said…
oh. that case. i see.. frankly speak, at the first place, for me, it didnt seem like a big deal to be emphasized.. well, A MAN maybe take it same way too.. and, well.. bagi aku, stakat jalan ke kolej uh, INSYA ALLAH selamat sangat.. takde apenye.. aku x sangke langsong korang giile serius pasal bnde nnih.. seriusly.. mntak maaplah banyak2.. aku bukan ape... tapi, aku mseh rase bnde nih x patot nk diambik mcmni punye berat.. sorry lah.. lagi satu, aku x penah nk piker pmpwn2 ni adalah tegedik2 bile mntak tolong kat aku... SUMPAH!!! salam

P/S:kalao aku kt tmpt korang..aku blom ckup smpai ati lagi nk mntak kawan aku jalan 2X jaoh pjalanan (nk tmn anta, pas uh, nk balik blek sorang2.)ntahlah...

P/SS;pasni jgn marah aku plak..aku ckp ape aku rase..kate kawan lame.. chill lah.. jgn segan plak kalau nk mntak tlg ape2 pasni... aku tlg. INSYAALLAH.. =D
Anonymous said…
try to find out what was really happened on that day..you seem like doesn't know the real situation...well..it is a big deal when you saw a bunch of black man roamed around when you want to go back to hostel in the middle of night..ko yang ckp 'jalan 2X jaoh pjalanan'...huh...trylah pikir.. salam...

p/s:ak bkn bdk u ko... kalo x puas ati cakap,kite settle..kate kawan lame..
AbdullahUmar said…
bkn bdak U akuh? ooo.. ok2.. aku mntak maaplah.. ape yg dyorang cite tuh mmg btol.. tp time uh, mmg aku xnmpk bnde nih mcm berat sgt.. sorry lah.. insya ALLAH aku pasni x lepas pndang bnde nih.. 2x jaoh tuh ntok aku ler, nk balek sini balek.. ak takot gak ngan black2 man uh.. spe nk teman aku plak..

lastly, aku xnk gado2.. ak salah, aku mntak maap byk2.. settle? erm, mcm mane? x settle lagi ke nih? kawan lama...? sapa?
Anonymous said…
ok..settle..aku dgr ko wat camtu lg..kita settle..k?..
AbdullahUmar said…
OK =D.. hahaha.. erm, sape ni ek? curios plak
Anonymous said…
curiosity kills the cat..jeng..jeng..
AbdullahUmar said…
curiosity triggers learning, learning gain knowledge. knowledge produces excellence.
Anonymous said…
hmmm,,tak yah tau...x pntg..x leh tlg ustaz papepon..
AbdullahUmar said…
xnk gtaw xpe... x kesah... yg pntg, xdo yg marah2... walaupun den nk tau gak sapo yg bckp ni, tmo kaseh ler, sbb togur den aritu.. syukran ala kulli haal
Anonymous said…
tarapapapa

Popular posts from this blog

Panggang Ayam - Gune Tin Biskut???

Assalamualaikum... Hari ni, ana nak beri sedikit tnjuk ajar bagaimana nk memanggang ayam dgn sgt senang sekali. Mudah, pantas dan bla33...Ana baru balek dari sebuah program, namenye kem jambori remaja 2009, anjuran ALTIS, sebuah konsultan Anak muda yang sedang giat memperjuangkan Islam dgn membina dan melahirkan seberapa banyak generasi baru yang bakal menggegar dunia sebagai modal insan ummat akhir zaman. Kem yang menyeronokkan ini sedikit sebanyak berjaya mengisi masa lapang ana di musim cuti ini dgn cara yang sgt bermakna.Nak di jadikn citer, ader satu slot pada hari ke2 program ini, yang maner namenyer ialah Kembara Dik Cerdas.. Aktiviti ini mempunyai 8 checkpoint. Yang ana nak citer nih, satu checkpoint yang mner budak2 nih kner merebus/memasak/menggoreng/memanggang sebiji telur dan memastikannya mampu ditelan oleh tekak2 para peserta... waawawawawaw...Peserta2 yang diwakili kanak2 berusia 9-12 tahun ini, bagaimanapun, sedikit sebanyak berjaya melakukan cabarn ini walaupun dgn ban…

kita hanya hamba

assalamualaikum..

kadang2, aku terfikir.. apa erti hidup ni?
apakah aku yang telah hidup 18 tahun 13 hari ni, dah jumpa apa erti hidup?
apakah rutin harian aku ni, betul2 aku jalankan atas dasar aku betul2 faham apa itu erti hidup...

sebenarnya hidup yang macam mana patut aku rutinkan dalam hidup aku?
adakah rutinan yang aku buat ni betul2 aku dah passionate dalam diri aku?
atau aku hanya lelaki typical yang steorotype.: membuta tuli kut apa orang cakap...

aku kadang2 terasa diri aku lemah.. jauh.... jauh... jauh dari PENCIPTA...
ye aku faham, aku hamba. aku pernah duduk sekolah agama 5 tahun.. aku tau ape itu mardhatillah...
aku tau ape itu ma'rfatullah...
aku tau semua tu.. bahkan aku pernah jadi seorang yang bergelar naqib...
aku tau ape tu dosa.. aku tau syurga, pahala... neraka, DOSA..
aku boleh berkuliahkan orang rak2.. ape itu dosa,
ape itu mungkar..
ape itu maksiat...
tapi kenapa aku masih rase aku JAUH... YAA... BELUM BETUL2 dekat dengan ALLAH...
RABBUL JALIIL..
RABBUSSAMAAWAAT..
KENAPA...…

Definisi Syirik

Adapun syirik itu ertinya adalah "mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain" atau dalam lain perkataannya ialah "menduakan-Nya".
Salah satu contoh syirik ialah mengatakan bahawa nabi 'Isa as itu sebagai anak Allah. Syirik termasuk di dalam perkara2 yang membatalkan iman.

PEMBAHAGIAN SYIRIK.

a) Syirik Jali (Nyata).
Syirik Jali adalah mempersekutukan Allah secara terang-terangan.Misalnya ialah perbuatan menyembah berhala dan memohon sesuatu daripada sesuatu yang dianggap mempunyai kuasa; seperti memuja kubur yang dianggap keramat dengan tujuan hendak meminta nombor ekor.Lazimnya perkara seperti ini berlaku di kalangan orang-orang yang kurang berpendidikan agama.

b) Syirik Khafi (Tersembunyi).
Syirik Khafi pula adalah mempersekutukan Allah secara senyap2, iaitu tanpa diketahui oleh orang lain dan boleh juga terjadi tanpa disedari oleh orang lain serta diri sendiri; melainkan hanya Allah sajalah yang mengetahuinya.
Contoh syirik khafi yang disedari ialah:

1) Percaya k…