Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2009

Teoh - aiyaa, gua ni dibunuh ka, wa sula jatuh bangunan maa??

Maaa. apa lu olang bising2 ni??? mati apa?? sia2?? aiyoo...Sini waa alaa satu cilita mau kasi tau sama lu olang maaa... Sibinarnya, waa pon tak kompem maa, sama ada waa mati jatuh itu bangunan tinggi ataupun waa mati sibab kene bunuh maa.. manyak kilakar...Sibab, manyak pirkara yang lu olang sama waa pon talak tau maaa...  pitama sikali maa, waa masuk itu bangunan pada jam 5.15 petang itu ali labu maaa.. lipas itu, waa kiluar itu bangunan, sulaa pukul 3.45 pagi ali khamis... manyaa lamaa maa waa abis masa waa dikat itu bangunan... kinapa?? lu olang tau kinapa??? itu olang sprm, pigi toture waa kilana mau tau maklumat dali guwaa... lu tau?? itu ISA pun guna ini method maa kepada org2 yang masuk itu badan... Sudaa laa mcm tu punya lamaa meleka tahan guwaa, meleka cakap, guwaa ini tido dalam itu bangunan maa.. aiyaa, dunia2...Tilak apa laaa.. ini waa mau tnjuk satu gmbar maaa.. lu mingkin kenal sama ini wolang..
Talak kinal?? apa la lu... takpa2, wa kenalkan, ini doctor nama dia Dr. Pornt…

Insight..

Hari ini, ana ader satu software yang nak di perkenalkan kepada antum semua... Software ini, kegunaannyer untuk menyenangkan dan memudahkan antum bagi mencari aper2 sajer jenis file yang kadang2 berselirat kat hd mahupun pendrive antum...

Antare facilities yang disediakan oleh freeware cangguh dan ringkas ini adalah semestinya mencari files antum... pertama sekali, lepas daah install, antum diminta memilih jenis2 peranti simpanan yang dah di attach kan ke pc antum.. Lepas tuh, senang jer... dyer akan mengeluarkan satu windows kecik yang sangat nampak cam sophisticated jerh, kat bahgian atas desktop antum..;memaparkan jam, tarikh dan menu yang serba ringkas..

Selain menyediakan kemudahan mencari, software ini jugak menyediakan satu player terbina yang boleh mamainkan lagu2 kegemaran antum... Antum gak x payah nak tekan2 properties, sebab kat bawah window mencarik, ader satu window yang maner biler antum meletakkan cursor ke atas file itu, ia akan memaprkan properties file itu tanpa disur…

Asing

Ana nih sorang pelajar tingkatan 4... dan skg tgah pekse... 3 minggu yang menekankan.. bukan tu jerh.. memulaskan jugak...Untuk membuatkan studi2 ana stiap malam menjadi lebih berkesan tanpa sebarang anggukan yang sesekali terjadi atas sebab2 yang antum dah tau, ana amik laa inisiatif sendiri mengambil risiko untuk study si sebuah bilik bernama bilik hidayah... dlam tuh ader pc... Ana godek2 laaa aper yang ader kt hdd ana nih... ana jumper satu lagu.. tajuk dyer.. ghuraba'.. Lagu nih ana daa dengaa daa sebelum nih.. tapi maser tuh,, lagu nih berjaya memikat hati ana yang x suker dengaa lagu nih.. so, ana nnk kongsi laa lagu nih bersama antum semua... semoga amek pengajaran dari liriknyer... insya Allah
ana sertakan lirik melayu dier... semoga ini sedikit sebanyak membakar semangat jihad yang daa laame menyorok kat dalam ulu hati kter....Ghurabaa `, ghurabaa`, ghurabaa `ghurabaaa` 
Ghurabaa `, ghurabaa`, ghurabaa `ghurabaaa` 


Tidak dahi Ghurabaa tunduk kepada sesiapa pun selain Allah 

ini ada sebuah cerita

Ada satu cerita nih... ermm.. ana dengar dari ayah ana.. waktu nk pegi maner ntah... dalam kete.. ader banyak unsur laa dalam cerita nih.. cerita dye macm yang dipaparkan kat bawah nih...Ader sebuah sampan.. Diisi dengan penuh oleh 3 orang manusia yang datang dari 3 bangsa berbeza... sorang indon, sorang mat salleh dan sorang melayu... nk dijadikan cerita, tiba tiba si mat salleh nih kluarkan hamburger sebesar otak manusia dai beg simpanannya... mat salleh tuh makan, dan makan dan makan sampai laaa 3/4 hamburger tuh dihabiskan... si mak salleh nih dengan slumber badak ayamnya, membuang hamburger yang msih berbaki 1/4 tuh ke dalam sungai... Si indon yang melihat pun bertanya.."Pak, mengapa dibuangnya burger itu?? bukankah banyak lagi bakinya tu???", soal si indon dengan sleng indonnya... si melayu tetap cool dengan kemachoannya... diam membatu diri...Si Mat salleh ni tadi jawab, "my place have plenty of that things man,come on"... si indon nih, terpikir satu idea...…

Islam... Di mana kedudukannya???!!

Lebih 1400 tahun dahulu, selepas pecah jatuhnya empangan maarib sewaktu zaman kaum saba', manusia tiada budi pekerti. Tiada keharmonian.. Tiada undang undang. Tiada kesepakatan... Manusia hidup dalam lembah kehinaan.. di bawah pengaruh syaitan dan hawa nafsu, manusia tiada berdaya untuk hidup di atas maqam yang lebih tinggi dari binatang... ketamadunan tiada.. bunuh membunuh, rasuah, menipu, merompak, dan menindas bukan satu kesalahan, malah menjadi amalan.. yang lemah ditindas, yang kuat, di agung... itulah lumrah jahiliah...Untuk itu, Allah utuskan Rasulullah.. sebagai panduan ummah.. mengajar apakah itu sukma kefasikan, dan apakah itu sukma ketaqwaan.... mengeluarkan kegelapan dari hati2 manusia untuk masuk ke dalam rahmat kecahayaan yang nyata... Namun, tidak semua yang mengikut ajaran Rasulullah ketika itu. sebagaimana ingkarnya iblis kepada Allah, tidak mahu tunduk kepada Adam atas dasar bongkak, begitu jugalah sifat masyarakat Jahiliah... bongkak dengan keagungan nenek moya…

Dunia : EPISOD 1

Kakinya semakin longgar.... Seingatnya, larian sepertinya sekarang ini jarang-jarang sekali dilakukan. Bidangnya bukanlah dalam bidang larian.. namun, situasinya sekarang ini yang memaksanya berlari sepantas itu.. sekencang ribut taufan yang melanda wilayah filipina satu masa dahulu...Dahinya kuyup. Jantungnya pantas mengepam liter2 darah yang mengandungi hemoglobin yang semakin faqir dengan kuantiti oksigen. Hitam.. Legap.. Korneanya tidak dapat memerangkap sekelumit pun cahaya ketika itu. Jiwanya kosong. Serebrumnya tidak dapat memproses sedikit pun impulse yang mungkin tidak diterima langsung dari sel2 badannya sendiri.. seperti rusa yang baru keciciran kehadirannya sendiri dan terperangkap di dalam sebuah kampung yang tidak pernah dilihat oleh matanya...Terasa lariannya tidak berpenghujung. semakin jauh dia berlari, semakin sesat terasa kakinya membawa diri.. baru sebentar tadi dia begelak tawa di dalam istananya sendiri. Baru sebentar tadi dia bernyanyi girang, bersama rakan2 yan…

cuti 3 hariku...

9,10,11 oktober. Ana bersama keluarga menghabiskan masa 3 hari tuh dengan bertandang ke rumah saudaraku bagi sama2 meraikan pertunangannya. Situasi agak meriah.. maklumlaaa, anak sulong... erm.. xnk ckp banyak, tengok ajer laaa gmbor2 yang ana amek kt bawh ni

inilah dia 1/2 dari family ana... sumernyer sehat laaa...


hahark... pengantin baru 20 tahun.. mengimbau kenangan lampau...

pakcik dan makcik... adek kepada abah ana...

ehem2... baper tahun lg gmbar nih nk jadik satu situasi yang real???

family yang ana cintai... huhuhu...

manusia yang meminjamkan rahimnya kepadaku selama 9 bulan 10 hari...

Hari ahad, ana menjejakkan kaki ke sebuah rumah sedare ana diii Taman Medan, PJ... aper yang ana nak cerita... ialah, keadaan sekililing di flat nyer... ermm.. orang kater satu gambar lebih effektif sari 1000 perkataan... tengok r gambar kat bawah nih....

erm... kalaulaaa ni keadaannye kat umah korang... koranglaa manusia yang paling bertolak ansur dalam dunia... sanggup idop sesamer ngan tikus, lipas…

Aik.. dulu serang, sekarang sayang???

Ketika menghadapi pilihan raya kecil Permatang Pasir, Umno mengambil pendekatan memukul dan menyerang Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat, namun di Bagan Pinang, Umno mengambil pendekatan baru...kami hormat Nik Aziz.Sebab itulah di mana-mana sahaja anda akan jumpa papan tanda besar gambar Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak menziarahi Nik Aziz ketika Menteri Besar Kelantan itu dirawat di hospital. "Dulu Umno serang Nik Aziz, dalam pilihan raya ini Umno berpusing habis, dia tunjukkan mereka simpati dan sayang kepada Tok Guru (Nik Aziz) pula," kata Pengarah Pilihanraya Pemuda PAS Pusat, Firdaus Jaafar. Beliau merujuk kepada billboard yang dipasang Umno di merata-rata tempat dalam pilihan raya Bagan Pinang ini. Dalam pilihan raya lalu, Nik Aziz menjadi sasaran jentera khasnya media Umno untuk menyerangkan, namun terbukti PAS menang besar di Permatang Pasir. hahak... kucing pon buleh tegelak...
Dalam ceramahnya malam tadi, Datuk Seri Anwar Iberahim menyifatkan …

SMKA SHAMS

Sejak dilahirkan, ana x pernah memikirkan tentang masa depan ana... bagi ana, biarlah pihak lain mengatur kehidupan ini.. sehingga ana berada di tahun 6, persepsi itu masih menjadi amalan yang tidak pernah berubah sedikit walau seinci pon.. hmmm
Pabila menjejakkan kaki ke dunia sekolah menengah... hidup berdikari lebih cenderung untuk menjadi amalan seharian... diri ini semakin hari, semakin matang tanpa diarah... 
2006, ana menjadi pelajar tingkatan satu di sebuah sekolah menengah yang sering diperkatakan orang... sekolah tersebut, sebanarnya tidak pernah menjadi salah satu perkara yang pernah bertandang di kotak pemikiran ana, ketika itu... menjadi pelajarnya pun bukanlah atas kehendak ana..;hanya mengikuti jejak kakak ana yang sedang belajar di situ. Jika diturutkan permintaan ibu bapa ana, ana sekarang sudah berada di itqan, barangkali...
Menjadi pelajar tingkatan 1 di sebuah sekolah di seremban, bersebelahan TKC yang dikenali ramai ini tidaklah membawa perubahan yang besar kepada an…

org baru

assalamualaikum..ermm ana org baru dlm dunia pembloggan ni.. jadi sila beri tnjuk ajar..Hari ini, dunia blog makin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat malaysia..mungkin dunia. untuk apa manusia berblog?? macam macam. ada yang ingin berjurnal. ada yang ingin bergosip... malah yang lebih mengejutkan , walaupun sudah biasa, ingin melunaskan nafsu serakah mereka dlm bidang2 yang tertentu.. mungkin menyiarkan perkara2 tidak bermoral... entahlaah.. hal mereka...namun, sebenarnya blog hari ini banyak yang digunakan untuk melafazkan kata2 yang tersirat di kalbu khususnya dr golongan rakyat,pengguna, etc. pelayar internet (yang berfikir)hari ini semakin tertarik dengan blog yang mengomen tentang hal2 dunia.. khususnya ketidakeimbangan ekosistem dalam politik malaysia, negara islam hadhari, 1 malaysia ni... tiddak kurang juga ana... entah macam mana tiba2 minat pulak nak melayan blog2 politik. erm... mungkin sebab faedahnya yang dapat membuka ruang pemikiran ana yang jumud nih... mungkin …