Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2011

Malaysian Plastik?

Assalamualaikum
Rase2nye dah kecoh dah cter pasal KPOP malaysia lah, Gula2 lah,. POP lah.. hahah lah. Posting nih nk ulas sket je pasal tu. nk buat korang sume fikir balek. judge balek. bukan nk kutuk ke ape. walaupun memang dalam hati ni berat btol nk menyumbatkn pkataan2 yg tmasuk dalam kategori sumpah seranah, tp Iman mmaseh ade ntok mnahan... Insya ALLAH..
Malaysia nih negare Islam. jadi, segala serba serbi yg berkaitan ngan malaysia patutnye org nmpka keislaman dye. orang buleh feel bentuk2 produk MALAYSIA nih dalam bntuk yang menyenangkan, aman, sentosa, sebab ISLAM tu adalah aman. baik dari POLITIK, PENDIDIKAN, EKONOMI, hatta HIBURAN sekalipun, ble ia produk MALAYSIA yang ber title negare ISLAM, msti ble org nmpk aje, nmpak sekali ke ISLAM an dye uh.
Analogi mudah, korang sudah tentu akan nmpk Pusat Beli Belah FAMILY STORE sebagai sebuah pusat membeli belah. Korang akan nmpk Stadium Bukit Jalil ntuk buat event berkaitan sukan. Korang akan nmpak Setiap Kali World CUP, sukan utaman…

Selamat Hari lahir, UMI!

katanya tiada yang sia-sia.

senyumnya tiada terpaksa.
kasihnya membawa ke Syurga
larangnya mengelak bencana
selorohnya mengubat lara 本当に、僕は、お母さんを一番愛している。
-sungguh, umi adalah org plg saya sayang.
-verily, mom is the one i most love.僕の母になるために、本当にありがとうございます!!誕生日おめでとう、お母さん!!
ーterima kasih kerana mnjadi umi kepada saya, UMI. Selamat Hari lahir!
-thanks for being my mom, UMI. Happy Birthday!

Mom, your birthday means so much to me;
To have you in my life another year,
The time I spent enfolded in your love,
Each day, each moment with you is so dear.I cherish the very special bond we have.
You lift my spirit in so many ways.
I celebrate your life; I honor you,
And send to you my love and care and praise.

maaf salah silap banglang n along,angah,kinah,fahmy,aceh..



SharIng iS cArinG

Assalamualaikum.
pernah dengar mutaabaah Amal? ramadhan ni banyak amalan2 yg kite x selalu buat, tapi kite nak buat. dan bile kite nak buat sesuatu tu, bukanke keteraturan itu sangatlah diutamakan dalam Islam. ape taknye, dalam TV2 pon selalu dalam kempen Mari Berjimat contohnye, Checklist kene ade, kalau tidak, pembaziran bleh berlaku. ble pmbaziran berlaku, macam2 lagi lah perkare yang akan turut mnjadi tempiasnye. Hasil kepada pembarahan yang berlaku ini, kita dapat lihat, dewasa ini, polemik inflasi negara turut menjadi barah kepada pertumbuhan ekonomi negara. impak akhir yang dialami negara seterusnya memungkinkan keciciran dan kebocoran yang teruk dalam ekonomi. tidak mustahil tuan2, Malaysia akan kembali pada zaman kemundurannya. ehem2. err. OK.
Oleh itu, Ramadhan kali ini, mari kita bersama2 membuat satu pembah aruan. pembah aruan dalam sistem amalan kita. seperti kata2 di atas, bukankah Sharin is Caring? eceh, so, ak nk share satu Checklist Amalan Ramadhan kpd antum smua. well, …

Alkisah...

Assalamualaikum
Aku x tau knape lately ni, ak malas nk menaip;lebih suke tonton, qouting, dan reading. tapi harini aku betul2 nk update. betul, dan betul.
ok. done with the muqaddimah.
straight to the point. Welcome RAMADHAN!. ALLAH, sungguh aku rindu akan tbanya BULAN ini. Sungguh, aku harap RahmatMU, TarbiyahMU akan mnjadi pendidik diri ini sepanjang hidup.


Ramadhan. bulan rahmat. Ramadhan, bulan yang mana semua orang akan menjadi aware, akan jadi baik. yang sesetengahnye baru perasaan ALLAH tu MAHA melihat.
pelik jugak kadang2, kalau bulan2 bukan puasa tu, bile sorang2, nak buat ape pon, x penah piker ape... tapi when it comes to Ramadhan, pegilah ke dapur yg dalam freezer dye ade cornetto mini 3,4 kotak pon, ade taufufa waktu sahur tadi 2,3 tupperware pon,.. tahan,, tahan... x payah nk ade CCTV, x payah nak mak bapak suprvise, sendiri tau, yang, kalau dye makan, batal puasa,. kalau die buat, ALLAH nampak.
bagus!
bulan ramadhan slalu disinonimkan dengan puasa. sampai nama pon slalu sebut bulan PUASA…