Skip to main content

Posts

Kamil, Sedarlah

Keluarga Dolah mempunyai kedai gula gula turun temurun yang amat berjaya. Banyak francais2 yang berjaya didirikan di luar mahupun dalam negara. Oleh kerana gula gulanya HALAL di makan, dan menjadi trend serta mainstream org ramai, walaupun mahal dan x bersih, serta x laa sedap sangat pun, malah buruk untuk kesihatan, orang ramai membeli juga produk gula2 tersebut, termasuklah Keluarga Ali.

Ditakdirkan, keluarga Ali mempunyai musuh turun temurun, keluarga Atan. Keluarga Atan ni sangatlah benci akan keluarga Ali. Ahli keluarga Ali sangat ramai, bersepah sepah. Lebih ramai dari pekerja2 di kedai gula gula Dolah, malah lebih ramai dari keluarga Atan. Walaupun begitu, keluarga Atan lebih hebat. Lebih mendapat sokongan dari keluarga2 lain, termasuk keluarga Dolah.

Setiap Hari, sejak berdekad lamanya, dengan bantuan keluarga Amer, Keluarga Ele, dan hasil keuntungan Gula gula Dolah tadi, Keluarga Atan mempu membeli byk senjata dan peluru untuk membedil keluarga Ali. Walaupun Kamil, ahli Kelua…
Recent posts

。。。。

~"Najib asked the Queen, "Your Majesty, how do you run such an efficient government? Are there any tips you can give to me?" 
"Well," said the Queen, "the most important thing is to surround
yourself with intelligent people."

Najib frowned, and then asked, " But how do I know the people around me are really intelligent?"

The Queen took a sip of tea. "Oh, that's easy; you just ask them to answer an intelligent riddle."
The Queen pushed a button on her intercom.


"Please send Tony Blair in here, would you?"
Tony Blair walked into the room and said, "Yes, my Queen?"

The Queen smiled and said, "Answer me this please, Tony, your mother and father have a child.
It is not your brother and it is not your sister. Who is it?"

Without pausing for a moment, Tony Blair answered, "That would be me."

"Yes! Very good," said the Queen.

Najib went back home to ask Muhyiddin the same question. "answer th…

kembali.

Hari ni pergi laut nak cari scallop. Tapi pergi lautnya esok pagi. Malam ni bermalam di rumah sorang nelayan bernama Shinya Suda. Aku datang sini naik kereta dengan sensei time kat UM dulu bernama mishina sensei.

Makan malam kat sini. Sedap2. Ikan, sotong, belut, tuna, suma ada. Tapi mentahla. Haha.

....

Aku ada sorang nenek. Dah meninggal dunia time aku form 3 dulu. Nama dy Zaleha. Dia baik. Dia cantik. Dia solehah. Dia lembut. Dia power gila masak. Dia penyayang. Dia comel.

Harini, bila aku tgk mak shinya suda, aku teringat nenek aku. Muka sama. Cara senyum sama. Kedudukan taik lalat pun sama. Sama manis, sama lembut.

Aku rindu arwah nenek aku. Moga Allah tempatkan beliau dalam kalangan orang yang terpilih untuk duduk di syurga-Nya. Amiin..



Primadona Paling Hot

Video ni dah lama dah muncul. Dah berlambak Parody dan remix yg org buat dah. Apa aku boleh kata untuk orang dalam video ni, nice try.

Orang indon kat malaysia tu aku bole cakap bersepah dah. Aku pegi kafe aku nampak orang indon. Aku pegi rumah kawan2 mak aku, atau kawan2 aku, atau rumah makcik aku sendiri, aku nampak orang indon jugak. Kat mana lagi. Orang Indonesia adalah spesies yang ramai dekat bumi malaysia tu. Belum ada pun lagi yang aku dengar kes melayu malaysia bergaduh dgn melayu indonesia. Kalau gaduh2 mulut sebab bole tu ada lah kot.

Tapi terhasilnya video ni adalah perkara yang sangat memalukan dan menjijikkan. Tahapnya sama seperti video2 dalam parlimen yang aku jumpa dalam youtube.

Apapun, kalau kau mintak rating lah kn,

Suara, 3/10, Lighting, 5/10, IQ, -100/10


Aku tulis lagi

.: prolog :.
...jd, aku yang berdarah jati Malaysia ni sedikit sebanyak terasa tercabar la. Ini bukan perkara main2. Ini perkara yang sangat kritikal...

(siap ada prolog lagi. haha. saja nak test)


Assalamualaikum. 
Semalam dari pagi aku melilau2 sekitar sendai ni untuk menyelesaikan semua urusan2 yang tertunggak. Akaun bank, beli baju, phone dan sebagainya.  Sepatutnya akaun bank da siap semalam, tapi oleh kerana ada masalah teknikal, onna tachi j sempat siap smlm. 
Dipendek kn cerita, akaun bank nye siap dalam jam 3 petang. 3.15 lebih kurang dah nak masuk asar. ''Xdaq masa dah. solat je la tepi ni" senpai aku bsuara. Kami pon bsolat zuhur la di Sendai Station kt btoi2 laluan org ramai. Aku yang mmg susah nk khusyu dalam solat ni pon lagi bertambah2 susah la nk khusyu bila org ramai jalan2 situ sambil mengerling ke arah kami. Dalam hati aku berdoa, janganlah ada yang nk gatal2 pg tanya aku buat apa ni nanti. Tengok takpa. Jangan nak tanya2. HAHA. kantoi la solat x khusyu…

Mimpi yang dah bukan angan angan

Assalamualaikum.

Bila kau da bole baca entri aku ni, maknanya aku da sampai la di jepun ni. Macam macam aku nak cerita sebenarnya kat sini. Sepanjang aku dalam perjalanan dari KLIA sampai la ke jepun ni, aku nak cerita macam2. Setiap kali aku rasa benda tu aku nak cerita, aku teringat kat Blog aku ni. Serius . Sumpah. X tipu. Tapi bila aku da mula menaip ni, aku terus lupa. Blank. Alaaa, macam kau dalam dewan exam selalu tu laa.

hermm


Aku smpai Narita Airport pukul 10 pagi. time tuh semua tgh eksaited lagi. Turun2 plane je, sume tarik nafas pnjg2, simpan dlam mulut pastu lpskn slow2. Sume nk rase becakap kluar 'asap'. HAHA. Termasuklah aku ni. Eksaited gila. Sampai nk bercakap pun slow2, sbb nk tgk asap kluar mulut. haha macam2. Memula, kami di ajak pergi ke Excel Hotel, Tokyo. dgr2 briefing, pastu makan2. sedap woo. ahaha.

Jepun ni mmg betul2 disiplin. Yang kau dengar tepati masa, x lambat, ikut peraturan tu, tu mmg sume betullah tu. X salah. Xda tipu2. Kat mana lagi kau bole…

Kitab Baru Pelajar Malaysia

Assalamualaikum.

Doktor Mahathir cadangkan kerajaan edarkan buku biografi Ummul Muslimeen Malaysia, Datin Seri Rosmah. Lepas ni semua student Malaysia akan ada satu kitab rujukan terbaru. Kedudukan kitab ini sangat tinggi. Ia menggarapkan nilai2 sopan dalam budaya Melayu. Mengukuhkan sifat2 keibuan yang sejati dalam jiwa pelajar. Juga menerapkn sifat2 isteri mithali dalam semua jiwa pelajar2 Malaysia.

Apa kata buku buku tu dijual sekali di Popular dan MPH. Nak lagi best, buat bisnes online. Mesti ramai yang akan beli. Aku x sabar nak tengok berapa kali cetakan akan dibuat kepada buku yang amat berbaloi ini. 180 muka surat itu terlampau sikit. Aku cadangkan juga tambah lah lagi. buat la dalam 300 helai. Lampirkan hidup Datin dari umur dia umur 1 hari dalam perut ibunya, sampai sekarang. Sehingga menjadi suami isteri kepada Perdana Menteri kita.

Mungkin setelah disebarkan nanti, satu subjek baru dalam PnP boleh dirangka. Untuk nama, mungkin ''Pendidikan Ibu Penyayang'' a…