Dunia

Harini, kondisi antarabangsa memaksa kita untuk lebih berdaya saing,utk memajukan diri, amalan menindas jadi pilihan,rasuah merasuah jadi amalan,eksploitasi hak mendapat tempat.Mengapa??hari ini mayarakat `hadhari' makin jauh menyimpang.malah, kdg2 lebih hina dari binatang. walhal, maqam sebenar manusia lebih tinggi dari malaikat... manusia dicipta dengan nafsu dan akal, agar mampu mencipta kekuatan daya fikir dan berdikari...

Namun, adat dunia, yang ingin maju terus mengejar kamajuan tanpa memikirkan hak sebenar seorang muslim... pelbagai propaganda baru dicanang, namun gerak kerja tidak seiring dengan nada suara...

Mengapa??? tepuk dada tanya Iman... iman yang menjaga fikrah... agar tidak tersasar dari landasan fitrah... supaya di akhirat kelak, tiada yang termangadah... nasihat buat sekalian ummah....

Jihad sebenar adalah 1, ISLAM,

-abdullahumar-

Kamil, Sedarlah

No comment yet
Keluarga Dolah mempunyai kedai gula gula turun temurun yang amat berjaya. Banyak francais2 yang berjaya didirikan di luar mahupun dalam negara. Oleh kerana gula gulanya HALAL di makan, dan menjadi trend serta mainstream org ramai, walaupun mahal dan x bersih, serta x laa sedap sangat pun, malah buruk untuk kesihatan, orang ramai membeli juga produk gula2 tersebut, termasuklah Keluarga Ali.

Ditakdirkan, keluarga Ali mempunyai musuh turun temurun, keluarga Atan. Keluarga Atan ni sangatlah benci akan keluarga Ali. Ahli keluarga Ali sangat ramai, bersepah sepah. Lebih ramai dari pekerja2 di kedai gula gula Dolah, malah lebih ramai dari keluarga Atan. Walaupun begitu, keluarga Atan lebih hebat. Lebih mendapat sokongan dari keluarga2 lain, termasuk keluarga Dolah.

Setiap Hari, sejak berdekad lamanya, dengan bantuan keluarga Amer, Keluarga Ele, dan hasil keuntungan Gula gula Dolah tadi, Keluarga Atan mempu membeli byk senjata dan peluru untuk membedil keluarga Ali. Walaupun Kamil, ahli Keluarga Ali tahu, yang hasil wang membeli Gula gula keluarga Dolah MEMANG digunakan untuk membeli peluru untuk membedil kepala ahli keluarganya, namun oleh kerana ahli keluarga itu bukan adik-beradiknya, bukan anaknya, bukan isterinya, bukan ibu atau bapanya, cuma saudara mara yang duduk jauh darinya, dia terus terusan membeli gula2 Keluarga Dolah, produk Keluarga Amer, dan juga Keluarga Ele. Baginya, HALAL itu hanyalah apabila tiada DNA Babi, HALAL itu hanyalah apabila ia Bukan Arak, bukan Judi.

Orang seperti Kamil ini amat ramai. Semoga Kamil dapat hidayah. Semoga Kamil tahu yang Ahli Keluarga nya yang dibedil Keluarga Atan nanti akan bertanya di akhirat nanti. kenapa, walaupun kita satu keluarga, kau masih membantu mereka menjadi lebih kaya. kenapa kau masih bantu mereka untuk membeli peralatan bagi membedil kepala kami?

Semoga orang seperti Kamil sedar.

。。。。

No comment yet
~"Najib asked the Queen, "Your Majesty, how do you run such an efficient government? Are there any tips you can give to me?" 
"Well," said the Queen, "the most important thing is to surround
yourself with intelligent people."

Najib frowned, and then asked, " But how do I know the people around me are really intelligent?"

The Queen took a sip of tea. "Oh, that's easy; you just ask them to answer an intelligent riddle."
The Queen pushed a button on her intercom.


"Please send Tony Blair in here, would you?"
Tony Blair walked into the room and said, "Yes, my Queen?"

The Queen smiled and said, "Answer me this please, Tony, your mother and father have a child.
It is not your brother and it is not your sister. Who is it?"

Without pausing for a moment, Tony Blair answered, "That would be me."

"Yes! Very good," said the Queen.

Najib went back home to ask Muhyiddin the same question. "answer this for me. Your mother your father have a child.
It's not your brother and it's not your sister. Who is it?"

"I'm not sure," said Muhyiddin. "Let me get back to you on that one..."
He went to his advisors and asked every one, but none could give him an answer.

Finally, he ended up in the men's room and recognized Lim Guan Eng's shoes in the next stall.

Muhyiddin didn't want but asked anyway, "Lim, can you answer this for me?
Your mother and father have a child and it's not your brother or your sister. Who is it?"

Lim yelled back, "That's easy, it's me!"

Mahyudin smiled, and said, "Thanks!"
Then, he went back to speak with Najib.

"Sir, I did some research and I have the answer to that riddle.
It's Lim Guan Eng!"

Najib got up, stomped over to Muhyiddin, and angrily yelled into his face.
"No! You idiot! It's Tony Blair!"".

kembali.

1 comment
Hari ni pergi laut nak cari scallop. Tapi pergi lautnya esok pagi. Malam ni bermalam di rumah sorang nelayan bernama Shinya Suda. Aku datang sini naik kereta dengan sensei time kat UM dulu bernama mishina sensei.

Makan malam kat sini. Sedap2. Ikan, sotong, belut, tuna, suma ada. Tapi mentahla. Haha.

....

Aku ada sorang nenek. Dah meninggal dunia time aku form 3 dulu. Nama dy Zaleha. Dia baik. Dia cantik. Dia solehah. Dia lembut. Dia power gila masak. Dia penyayang. Dia comel.

Harini, bila aku tgk mak shinya suda, aku teringat nenek aku. Muka sama. Cara senyum sama. Kedudukan taik lalat pun sama. Sama manis, sama lembut.

Aku rindu arwah nenek aku. Moga Allah tempatkan beliau dalam kalangan orang yang terpilih untuk duduk di syurga-Nya. Amiin..



Primadona Paling Hot

No comment yet
Video ni dah lama dah muncul. Dah berlambak Parody dan remix yg org buat dah. Apa aku boleh kata untuk orang dalam video ni, nice try.

Orang indon kat malaysia tu aku bole cakap bersepah dah. Aku pegi kafe aku nampak orang indon. Aku pegi rumah kawan2 mak aku, atau kawan2 aku, atau rumah makcik aku sendiri, aku nampak orang indon jugak. Kat mana lagi. Orang Indonesia adalah spesies yang ramai dekat bumi malaysia tu. Belum ada pun lagi yang aku dengar kes melayu malaysia bergaduh dgn melayu indonesia. Kalau gaduh2 mulut sebab bole tu ada lah kot.

Tapi terhasilnya video ni adalah perkara yang sangat memalukan dan menjijikkan. Tahapnya sama seperti video2 dalam parlimen yang aku jumpa dalam youtube.

Apapun, kalau kau mintak rating lah kn,

Suara, 3/10, Lighting, 5/10, IQ, -100/10


Aku tulis lagi

3 comments
.: prolog :.

...jd, aku yang berdarah jati Malaysia ni sedikit sebanyak terasa tercabar la. Ini bukan perkara main2. Ini perkara yang sangat kritikal...

(siap ada prolog lagi. haha. saja nak test)



Assalamualaikum. 

Semalam dari pagi aku melilau2 sekitar sendai ni untuk menyelesaikan semua urusan2 yang tertunggak. Akaun bank, beli baju, phone dan sebagainya.  Sepatutnya akaun bank da siap semalam, tapi oleh kerana ada masalah teknikal, onna tachi j sempat siap smlm. 

Dipendek kn cerita, akaun bank nye siap dalam jam 3 petang. 3.15 lebih kurang dah nak masuk asar. ''Xdaq masa dah. solat je la tepi ni" senpai aku bsuara. Kami pon bsolat zuhur la di Sendai Station kt btoi2 laluan org ramai. Aku yang mmg susah nk khusyu dalam solat ni pon lagi bertambah2 susah la nk khusyu bila org ramai jalan2 situ sambil mengerling ke arah kami. Dalam hati aku berdoa, janganlah ada yang nk gatal2 pg tanya aku buat apa ni nanti. Tengok takpa. Jangan nak tanya2. HAHA. kantoi la solat x khusyuk.

Mimpi yang dah bukan angan angan

3 comments
Assalamualaikum.

Bila kau da bole baca entri aku ni, maknanya aku da sampai la di jepun ni. Macam macam aku nak cerita sebenarnya kat sini. Sepanjang aku dalam perjalanan dari KLIA sampai la ke jepun ni, aku nak cerita macam2. Setiap kali aku rasa benda tu aku nak cerita, aku teringat kat Blog aku ni. Serius . Sumpah. X tipu. Tapi bila aku da mula menaip ni, aku terus lupa. Blank. Alaaa, macam kau dalam dewan exam selalu tu laa.

hermm


Aku smpai Narita Airport pukul 10 pagi. time tuh semua tgh eksaited lagi. Turun2 plane je, sume tarik nafas pnjg2, simpan dlam mulut pastu lpskn slow2. Sume nk rase becakap kluar 'asap'. HAHA. Termasuklah aku ni. Eksaited gila. Sampai nk bercakap pun slow2, sbb nk tgk asap kluar mulut. haha macam2. Memula, kami di ajak pergi ke Excel Hotel, Tokyo. dgr2 briefing, pastu makan2. sedap woo. ahaha.

Jepun ni mmg betul2 disiplin. Yang kau dengar tepati masa, x lambat, ikut peraturan tu, tu mmg sume betullah tu. X salah. Xda tipu2. Kat mana lagi kau boleh jumpa ketapi yg betul2 tepat waktu bgerak dan waktu smpainya mcm yg ditulis kat tiket? Aku dapat tiket shinkansen, tulis dy akan bgerak jam 2:56 dan akan smpai destinasi pukull 4:37 ptg. Aku dpt2 j, aku trus tgelak. apasal la punya bnde komakai atau bahasa pasarnya 'detail' mcm tu pon nk tulis? tulis je la pukul 3. senang. jimat dakwat. lagipun, sapa yang nak heran benda macam tu. haisshh. Tapi sebenarnya mmg tepat. betul. Tepat2 2:56, tanpa sebarang amaran atau peringatan, mmg shinkansen atau bhasa KL nye bullet train tu, trus gerak. Laju doe. 4 ratus km dlm 1 jam stgh. not bad.

X lama lepas tu. Satu benda yang aku da expect, tp x sangka berlaku betul2, tepat2 4.37 ptg, shinkansen tuh btol2 berhenti depan sendai station. Yeah. 1 myth proved. Haha. okeh fine, mungkin sebab shinkansen ni sebuah train, yang mmg laju, jadi smpai on time. Ok xpe xpe.bnde len msti kantoi ni.
depan sendai station atau org kampung aku panggil Sendai Eki.

Aku dan kawan2 aku lagi 6 org, Rasol, Ihsan, Shafiee, Masturah, Farahanis, n Norehan disambut oleh senpai aku yg sangat hensem dan cun serta baik. Dorang mmg senpoi r.Erm, bole tahan la. Sepanjang aku kluar dari Sendai station tuh, aku melilau2 jugaklah mata mencari kalau2 ada smpah yg berspah atas jalan raya atau tepi2 bangunan tu, tapi memag x jumpa. Yang ada tu, bekas2 tahi burung yang dah dibersihkan. Lain2, xda. Tapi aku ternampak satu tahi anjing. Senpai2 ak ckp, itu mmg rare case yg blaku. Ada satu senpai ni tgh buat master tahun kedua ckp, spnjg dy dok jepun,  tu first time dy nmpk tahi anjing atas jalan. Kat jalan2 tu pon x banyak tong sampah. Sebab tu aku hari tu, sanggup pgg kotak air yg aku minum sehari suntuk. X kn nk buang merata. Malu. Ni bukan Malaysia.

Aku nampak jugak dorang ni merokok. Ramai prokok kat Jepun ni. Kau nampak awek yg cun kulit putih mulus pon, masih tinggi lagi probability utk kau nampak dy mrokok. Tapi dorang mrokok kat tmpat khas j. Waktu jalan kt situ, aku xnmpk org mrokok sambil brjalan. Dorang mmg patuh kalau nmpk sign KIN'EN,  atau dilarang merokok, mmg dorang x mrokok. X macam kat msia, sebelah sign dilarang mrokok pn bole mrokok agy. Polis pon sama j. so, kalau dorang nk mrokok, dorang berkerumun la kat sign 'ruang merokok' n rokok situ. Muka masing2 feel j.

Aku sampai rumah senpai ni petang. Malas lah nak cerita panjang2. Tapi malam tu best la. Dalam suhu 7 darjah, (xde la sejuk mana pun) tapi angin yg bertiup laju dan sejuk gila2 tu mmg bole buat kepala kau keras. haha. Pagi makan kat satu kedai ni. Makan Pizza. Igt an senpai nk belanja. upenye bayar sndri. ==''. satu pizza ¥399.Mahal x mahal jugak la. sebbek air bole minum mcm kat carls jr.

Malasnya nak type panjang2. Nanti lain kali aku cter lagi. Tapi waktu balik tu, dah masuk 11 lebih dah. Kami berjalan. Kat Jepun ni mmg org ramai berjalan je. kalau x jalan pon, nek beskal. Ada la dalam 2,3km pjlanan kitorang. Waktu nk balik tu, ada aku nampak sorang laki ni benti sorang dpn traffic light, tggu waktu bole mlintas. Walaupun time tu xde sbijik keta pon, xde sehelai basikal pon, dorang punya lurus, dok benti pn traffic tu. Ini satu budaya yang aku kompem sampai mati pon aku xkn nampak kat malaysia. Dorang mmg patuh bab ni. Kalau traffic light tuk pejalan kaki tu merah, kau mmg xkn nmpk dorang langgar red light tu. (kat tempat aku la. mana tau la kalau dorang ni hipokrit, nmpk foreigner tros jadi baik, mana aku tau kn), Jadi, bila aku nk melintas, Walaupun xda sebijik kete atau motor pon, aku skg ni akan tggu sehingga hijau. Fuh, aku x percaya.

ni kawan2 aku tgh solat. style kn?

Apa aku nk simpulkan kat sini, Jepun ni mmg berbeza gila dgn Malaysia. Yang aku bole nampak, dari segi mentaliti. Dan aku yakin, kalau bab ni, org malaysia dtg sini pun, dy akan terus terikut dgn disiplin yg macam ni. Kau x bole buang sampah dari rumah sesuka hati. Lain hari, Lain sampah yg dy kutip. Rumah sampah kat sini xde yg berlendir2 macam malaysia. Rumah2 flat sini xde kau nampak sampah belakng rumah. sini memang bersih. orang2 dy pon bersih. Pakai mask stiap masa bagi yg demam org selesema. Tandas dorang x pakai air sgt. So, x basah la lantai. Sebab tu bersih gila. Aku bole yakin kalau nk berkaki ayam kat situ. Sumpah bersih. Aku dah berpengalaman solat atas lantai Mall. Mmg orang pelik bila tgk. Tapi benda2 macam ni buat aku lebih berhati2 nak solat. Nak jaga waktu solat. Sebab selama ni kita duduk di zon selesa. Sebgai muslim, negara muslim macam malaysia ni mempunyai semua benda untuk kau solat. Sini mana ada surau. Kata orang, bila kehilangan sesuatu tu, baru kau nak hargai.

Aku nak belajar macam2 kat sini. Yang aku tulis ni pun, sikit j. sebab malas. Aku pun belum beli kamera atau fon lagi. So, xde la aku nk upload banyak2 gambar an. Nanti2 lah.

Memang betullah, Manusia terbentuk dgn atmosfera dy. Ya, mengamalkn solat kat sini mmg agak susah. Subuh pun pukul 4.30 skg. Tapi kau jangan risau. Solat j susah. Cari makan halal je susah. Tapi nk amalkn amalan muslim, sangat senang. Sebab Jepun ni negara yang penuh dgn amalan islam. Cuma kurang dari hidayah Islam.

Kitab Baru Pelajar Malaysia

2 comments
Assalamualaikum.

Doktor Mahathir cadangkan kerajaan edarkan buku biografi Ummul Muslimeen Malaysia, Datin Seri Rosmah. Lepas ni semua student Malaysia akan ada satu kitab rujukan terbaru. Kedudukan kitab ini sangat tinggi. Ia menggarapkan nilai2 sopan dalam budaya Melayu. Mengukuhkan sifat2 keibuan yang sejati dalam jiwa pelajar. Juga menerapkn sifat2 isteri mithali dalam semua jiwa pelajar2 Malaysia.
Teknik photoshop yang amatur. Sangat tidak
layak untuk menggalas tugas mengedit gambar
datin.

Apa kata buku buku tu dijual sekali di Popular dan MPH. Nak lagi best, buat bisnes online. Mesti ramai yang akan beli. Aku x sabar nak tengok berapa kali cetakan akan dibuat kepada buku yang amat berbaloi ini. 180 muka surat itu terlampau sikit. Aku cadangkan juga tambah lah lagi. buat la dalam 300 helai. Lampirkan hidup Datin dari umur dia umur 1 hari dalam perut ibunya, sampai sekarang. Sehingga menjadi suami isteri kepada Perdana Menteri kita.

Mungkin setelah disebarkan nanti, satu subjek baru dalam PnP boleh dirangka. Untuk nama, mungkin ''Pendidikan Ibu Penyayang'' atau "Rosmah di Hati Kami'' atau ''Langkah Langkah Menjadi Isteri PM'' atau apa2 lah. Kerajaan cukup kreatis dan invatif dalam perkara ini.


Setelah 10 atau 20 tahun akan datang, kita mesti akan dapat tuai hasilnya. Malaysia akan dipenuhi dengan wanita2 hebat seperti Datin Rosmah. Hebat dalam segala galanya. Tak perlu lah aku nk percirikan lagi kat sini. Tika itu Wawasan 2020 bukan lagi angan2, ia sudah berada dalam genggaman. Apa taknya seluruh rakyat Malaysia sudah menghayati hidup insan terulung Malaysia abad ini.

Terima Kasih atas cadangan ini, Tun Dr Mahathir.

.........

Siti Fatimah terkenal dgn sifatnya sbgai anak solehah. Aishah pula isteri  mithali. Sumayyah syahidah pertama. Rabiatul Adawiyah sebagai wali Allah yang x henti2 munajat kpd ALLAH.
Mungkin Datin Rosmah  akan tercatat dalam buku muslimin sedunia sebagai Ibu rakyat yang penyayang, dalam 10 atau 20 tahun akan datang.
Powered by Blogger.