Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

macam baa...

Assalamualaikum.
pelik an tajuk dye? tgh mara ni bhai!

marah smpai xnk bg muqaddimah nih.
apsal hah, manusia skg ni otak maken ramai bengong?
apsal harini, org kt luar tuh lbh utamakan kpentingan sndri dari agama?
lbh senang, asalkan perut boleh makan, x kesah, agama cmpak mana. asalkan org pandang senang, x kesah kebenarana tuh di bawak cm haram.

harini org dok sebok bising pasal kes HUDUD. kes hudud...
senanye, da lame da isu hudud nih.. cme harini, bnde ni jadi kes yg agak utama.
ble daa jadi macam ni, macam2 mulut yg x sedar2 bhwe mulut tuh bole bisu bile2 mase je, yg xsedar mulut tuh nnt akan buat dye masok neraka, slamber land je pi tuduh macam2..

"hudud ni depa kasi kecoh saja ja nk bagi tutup kes mat sapu (mat sabu) tuh"
"nih x laen r nih, keje si peliwat tuh lah ni. tuh yg naek kes hudud tuh.."



itu yang bole surat khabar MALAYSIA negara Islam bole publish bnde haram atas nih!  woi org2 celaka! Sesungguhnye HUDUD nih hukum ALLAH semata2! bukan PAS yg buat. …

Malaysian Plastik?

Assalamualaikum
Rase2nye dah kecoh dah cter pasal KPOP malaysia lah, Gula2 lah,. POP lah.. hahah lah. Posting nih nk ulas sket je pasal tu. nk buat korang sume fikir balek. judge balek. bukan nk kutuk ke ape. walaupun memang dalam hati ni berat btol nk menyumbatkn pkataan2 yg tmasuk dalam kategori sumpah seranah, tp Iman mmaseh ade ntok mnahan... Insya ALLAH..
Malaysia nih negare Islam. jadi, segala serba serbi yg berkaitan ngan malaysia patutnye org nmpka keislaman dye. orang buleh feel bentuk2 produk MALAYSIA nih dalam bntuk yang menyenangkan, aman, sentosa, sebab ISLAM tu adalah aman. baik dari POLITIK, PENDIDIKAN, EKONOMI, hatta HIBURAN sekalipun, ble ia produk MALAYSIA yang ber title negare ISLAM, msti ble org nmpk aje, nmpak sekali ke ISLAM an dye uh.
Analogi mudah, korang sudah tentu akan nmpk Pusat Beli Belah FAMILY STORE sebagai sebuah pusat membeli belah. Korang akan nmpk Stadium Bukit Jalil ntuk buat event berkaitan sukan. Korang akan nmpak Setiap Kali World CUP, sukan utaman…

Selamat Hari lahir, UMI!

katanya tiada yang sia-sia.

senyumnya tiada terpaksa.
kasihnya membawa ke Syurga
larangnya mengelak bencana
selorohnya mengubat lara 本当に、僕は、お母さんを一番愛している。
-sungguh, umi adalah org plg saya sayang.
-verily, mom is the one i most love.僕の母になるために、本当にありがとうございます!!誕生日おめでとう、お母さん!!
ーterima kasih kerana mnjadi umi kepada saya, UMI. Selamat Hari lahir!
-thanks for being my mom, UMI. Happy Birthday!

Mom, your birthday means so much to me;
To have you in my life another year,
The time I spent enfolded in your love,
Each day, each moment with you is so dear.I cherish the very special bond we have.
You lift my spirit in so many ways.
I celebrate your life; I honor you,
And send to you my love and care and praise.

maaf salah silap banglang n along,angah,kinah,fahmy,aceh..



SharIng iS cArinG

Assalamualaikum.
pernah dengar mutaabaah Amal? ramadhan ni banyak amalan2 yg kite x selalu buat, tapi kite nak buat. dan bile kite nak buat sesuatu tu, bukanke keteraturan itu sangatlah diutamakan dalam Islam. ape taknye, dalam TV2 pon selalu dalam kempen Mari Berjimat contohnye, Checklist kene ade, kalau tidak, pembaziran bleh berlaku. ble pmbaziran berlaku, macam2 lagi lah perkare yang akan turut mnjadi tempiasnye. Hasil kepada pembarahan yang berlaku ini, kita dapat lihat, dewasa ini, polemik inflasi negara turut menjadi barah kepada pertumbuhan ekonomi negara. impak akhir yang dialami negara seterusnya memungkinkan keciciran dan kebocoran yang teruk dalam ekonomi. tidak mustahil tuan2, Malaysia akan kembali pada zaman kemundurannya. ehem2. err. OK.
Oleh itu, Ramadhan kali ini, mari kita bersama2 membuat satu pembah aruan. pembah aruan dalam sistem amalan kita. seperti kata2 di atas, bukankah Sharin is Caring? eceh, so, ak nk share satu Checklist Amalan Ramadhan kpd antum smua. well, …

Alkisah...

Assalamualaikum
Aku x tau knape lately ni, ak malas nk menaip;lebih suke tonton, qouting, dan reading. tapi harini aku betul2 nk update. betul, dan betul.
ok. done with the muqaddimah.
straight to the point. Welcome RAMADHAN!. ALLAH, sungguh aku rindu akan tbanya BULAN ini. Sungguh, aku harap RahmatMU, TarbiyahMU akan mnjadi pendidik diri ini sepanjang hidup.


Ramadhan. bulan rahmat. Ramadhan, bulan yang mana semua orang akan menjadi aware, akan jadi baik. yang sesetengahnye baru perasaan ALLAH tu MAHA melihat.
pelik jugak kadang2, kalau bulan2 bukan puasa tu, bile sorang2, nak buat ape pon, x penah piker ape... tapi when it comes to Ramadhan, pegilah ke dapur yg dalam freezer dye ade cornetto mini 3,4 kotak pon, ade taufufa waktu sahur tadi 2,3 tupperware pon,.. tahan,, tahan... x payah nk ade CCTV, x payah nak mak bapak suprvise, sendiri tau, yang, kalau dye makan, batal puasa,. kalau die buat, ALLAH nampak.
bagus!
bulan ramadhan slalu disinonimkan dengan puasa. sampai nama pon slalu sebut bulan PUASA…

kita..Islam.....

kita hanya hamba

assalamualaikum..

kadang2, aku terfikir.. apa erti hidup ni?
apakah aku yang telah hidup 18 tahun 13 hari ni, dah jumpa apa erti hidup?
apakah rutin harian aku ni, betul2 aku jalankan atas dasar aku betul2 faham apa itu erti hidup...

sebenarnya hidup yang macam mana patut aku rutinkan dalam hidup aku?
adakah rutinan yang aku buat ni betul2 aku dah passionate dalam diri aku?
atau aku hanya lelaki typical yang steorotype.: membuta tuli kut apa orang cakap...

aku kadang2 terasa diri aku lemah.. jauh.... jauh... jauh dari PENCIPTA...
ye aku faham, aku hamba. aku pernah duduk sekolah agama 5 tahun.. aku tau ape itu mardhatillah...
aku tau ape itu ma'rfatullah...
aku tau semua tu.. bahkan aku pernah jadi seorang yang bergelar naqib...
aku tau ape tu dosa.. aku tau syurga, pahala... neraka, DOSA..
aku boleh berkuliahkan orang rak2.. ape itu dosa,
ape itu mungkar..
ape itu maksiat...
tapi kenapa aku masih rase aku JAUH... YAA... BELUM BETUL2 dekat dengan ALLAH...
RABBUL JALIIL..
RABBUSSAMAAWAAT..
KENAPA...…

Cinta Pada Manusia Itu Letaknya Patut di mana??

Hati dan perasaan cinta merupakan satu fitrah insaniah tidak kira sesiapapun. Manusia perlukan cinta dan memerlukan kasih sayang. Perasaan untuk mencintai kepada lawan jantina memang tidak dinafikan, ia merupakan sesuatu yang perlu bagi setiap manusia.Tapi, mengapa kita terlalu sibuk memikirkannya?Adakala setiap masa dan waktu kita fikirkannya,Sampai satu tahap, jika sentiasa memikirkan hal ini, kita pasti akan terjebak dalam "couple". Bukankah couple itu sebuah jalan yang penuh dengan liku-liku yang salah?Jika anda masih belum mampu, jangan sekali bermain dengan perasaan. Ia tidak akan membawa kemana-mana. Perjalanan masih terbentang jauh.Jodoh?Masih tidak yakin dengan janji Allah.?
Di dalam kuliah, seorang ustaz menerangkan bahawa qada' bermaksud perkara yang akan berlaku dan qadar perkara yang telah ditetapkan sejak azali . qada' terbahagi kepada dua iaitu qada' muallaf iaitu yang akan berubah manakala qada' mubra adalah perkara yang telah ditetapkan s…

ore no atarashii seikatsu

Assalamualaikum somuo eh...
ehem.. den xdo apo nk koba an kek sini aa.. ini den update nia pon sobab xnak masuk league of spider-webbed blogs of the year... hahah.. karut2...
keh2.. tajok den tu dah macam monorangkan somuo eh.. apo bondo eh tu, bukan sumo org buleh menranslatekan bondo uh ko bahso ibundo pon... sobab eh, itu nihon-go... kek mlaysia ni bapo korat bona lah yang blaja bahso unik dan omoshiroidesu tuh.. hahaha..

Kehidupan Baru AKU.. haha.. lbeh kurang cenggitu lah kot makno eh... erm... kalo kato laki lah kan, apo barang nak cito2 pasal idop sndri kek belog2 nih... howah.. annoying kot... cerite2...
"arini kite makan aiskrim, pas uh kan, aiskrim tuh jatuh atas jalan... alaaa... sedih tawwww... kite x sangke nk jatuh aiskrim tuh... eeewwww... tapi kan kan kan, ade sorang laki tuh,, hensome gilaaaa.. ala2 k-pop gitu, blanje saye.... wooooww.. saye cantik sangat ker??/ eh, xkdelah, bese2 jewwww..."

x annoying ker gitu?? hahaha... dah, mgarut!.. malam2 buto ni, ngah bor…

こんにちは、はじめまして

Assalamualaikum..

okeh, lame bebenor x aku update belog akuh nih,,, byk benor org tanye,

"ekau ni bilo nk update belog ekau tuh?? dah mcm coolblog aku tgk dah.."
msti x lawak kn? kthxbye.

skg aku nk post satu lagi posting. pasal study akuh.. haha.. aritu, aku bukak satu laman web, lepas tggu gile2 lame.. xde tggu sgt kot.. yelah, dah bukak, tangguh result, tangguh daa 3 kali daa.. aku bace blog mahupun FB status member2, sume daa berang daaa.. hahaha aku x kesah sgt pon. cume yg ketige tu ar rase cam nk hack je domain esilav2.jpa.gov.my... hahaha.. sbb tuh kali ke baper belas puluh tah ak cek status onterview aku.

bile daaa dye kuarkn result plak. aku dgn mmbwa eksaitment yg agak hyper tggi dgn rase cuak berbaur gementarnye mncuba menaip dgn rase yang berharap.. website tu kat address firefox ak nih.. tkn2.. putih je window aku...

aku pon tekan butang refresh..

putih..

refresh.....

putih...

refresh.....

ikon tande ngah buffer berputar ligat dgn agak lame.. sekali gus, menambah kn keyak…

Reasons Why Women Should Choose An Engineer.. huhu???

Let me tell you why girls should
eventually marry
an engineer over a
Law, Management, Arts or Medical School
Graduate. He has three distinct
advantages over the rest of the
graduates.

Advantage 1: Secure lifestyle
=====================================
=======================
An engineer boyfriend can provide you
with a
secure lifestyle. At 27
years old, an engineer probably has a
respectable,
stable job that gives
him a high income to own a car,
invest, have a
comfortable life, and get
married and buy a house too.
Law graduates are still working as a
lowly
apprentice in law firm.
Most management graduates have just
failed on
their first business plan.
The arts graduate is still looking for
a job.
And the medical school graduate is
still living in a
hospital.

Advantage 2: Unmatchable
industriousness
=====================================
=======================
An engineer boyfriend will dedicate an
unimaginable amount of his time
and effort to understand you.
Engineers strain
really really hard to
understand their work. You …

hahahahhha

A woman got on a bus holding a baby. The bus driver said: "That's the ugliest baby I've ever seen." In a huff, the woman slammed her fare into the fare box and took an aisle seat near the rear of the bus.The man seated next to her sensed that she was agitated and asked her what was wrong."The bus driver insulted me," she fumed.The man sympathized and said: "Why, he's a public servant and shouldn't say things to insult passengers.""You're right," she said. "I think I'll go back up there and give him a piece of my mind." "That's a good idea," the man said. "Here, let me hold your monkey."

Ha Ha Ha... Inilah FIRST LADY Malaysia..

aper pon, saya menegaskan, jangan meletakkan sebarang cemuhan ataupun tohmahan yang tanpa usul periksa...
ingat, setiap manusia itu buat kesalahan... walaupun manusia yang asyik buat kesalahan, memikirkan dirinya sentiasa bagus, memkirkan dirinya first lady, menganggap dirinya penting, menggunakan duit beratus ratus juta sesuka hati, meletakkan mukanya dan namanya lebih tggi dari yang sepatutunya, bajet bagus, bermuka ala2 singa jantan, berwajah masam, sentiasa menaikkan kebencian orang ramai setiap kali muncul di depan kamera, menjatuhkna maruah kerajaan, maruah suami, agama, meletakkan tabarruj sebagai aset utama, tidak mengajar anak2 dengan sempurna, berpelukan dgn salman khan di hdpn khlayak ramai, memasuki masjid tanpa menutup aurat, menimbulkn kontroversi ... dan mcm2 lagi,,

INGAT, DIA JUGA MANUSIA BIASA... BIMBINGLAH DIA, BIMBING DIA KE ARAH YANG BENAR.. SEMOGA DATO SERI NAJIB RAZAK TIDAK AKAN TERGOLONG DALAM GOLONGAN2 YANG DITARIK KE NERAKA SEPERTI SABDA NABI..

4 GOLONGAN LELAKI …

Pure Hearts, but Bloomed out from the freak environment

Assalamualaikum... my today`s posting will be entirely bout myself in PLKN, the national service programme... (bajet je nk speaking ).. how ever, trying is better than babbling, ritea/??once i stepped my tarsals on this marching field of lagenda camp, asahan.. i could sense a different atmosphere.. for instance, I could say, PLKN brought me plenty of important lessons of life... ( as much as i flashback, the lessons are majorly brought indirectly, means that theyre not caused directly from the original management of plkn, but instead,from the situation happened by somebodies existed there... )on the first day, i had been asked to lead the maghrib prayer in the madrasah Al Rabiah.. from then, ive been adressed with the word 'imam', actually, the other trainees those came from islamic based school and led the prayers are called with the same address too..one day, as one of the trainer conducted a function in the madrasah, he asked me to give a speech and lead the dua recital... …