Skip to main content

ore no atarashii seikatsu

Assalamualaikum somuo eh...

ehem.. den xdo apo nk koba an kek sini aa.. ini den update nia pon sobab xnak masuk league of spider-webbed blogs of the year... hahah.. karut2...

keh2.. tajok den tu dah macam monorangkan somuo eh.. apo bondo eh tu, bukan sumo org buleh menranslatekan bondo uh ko bahso ibundo pon... sobab eh, itu nihon-go... kek mlaysia ni bapo korat bona lah yang blaja bahso unik dan omoshiroidesu tuh.. hahaha..

Kehidupan Baru AKU.. haha.. lbeh kurang cenggitu lah kot makno eh... erm... kalo kato laki lah kan, apo barang nak cito2 pasal idop sndri kek belog2 nih... howah.. annoying kot... cerite2...

"arini kite makan aiskrim, pas uh kan, aiskrim tuh jatuh atas jalan... alaaa... sedih tawwww... kite x sangke nk jatuh aiskrim tuh... eeewwww... tapi kan kan kan, ade sorang laki tuh,, hensome gilaaaa.. ala2 k-pop gitu, blanje saye.... wooooww.. saye cantik sangat ker??/ eh, xkdelah, bese2 jewwww..."

x annoying ker gitu?? hahaha... dah, mgarut!.. malam2 buto ni, ngah boring2 hafal Goi (perbendaharaan kata) ado lah den belog2walking kek laman sesawang nih.. hahaha... maken hebat2 blog sahabat2 ku... kreatif, kreatis, invatis blog mereka.. tahniah,, yang penting, dyorang aktif, rajin, dan x malas, (macam aku..(aku x reti doe nk small2 kn tulisan pas uh, nk strike2 kan ngan line tuh)) ajar aku kalo sudi.. hahaha

tpiker nk update.. hahaha... (intro ngarut, boring bace blog nih)

okeh r,. atarashii seikatsu wa dou desuka?? hahah... Isogashi desu,! totemo! haha... khidupan baru den kek sini... hahah... sona eh, den nk paterikan azam baru den... sobona eh, bilo do kumpul2kan budak2 pandai2 satu malaysia nih.. den ado gak raso nk bersaing ngan lobih2 laie... tambah2 laie, bilo dongar cito2 senpai2 ni... mental koyak lah, ape lah.. itulah.. inilah... hahaha... YEAAA... MASCULINE NATURE dalam badan aku nih automatisnya terasa tercabar!! hahaha.. kalo kek SHAMS dulu, bule lah naek2 pentas amek adiah.. terbaik KOKO, terbaik AKADEMIK (ntok pringkat asrama ajeee) hahaha... tp kek sini,, 100 org lagi yg berotak cair2 punye ade kat sini...

SO, ape azam aku???? haha

seumor hidop aku,, aku bleh konfes tanpe segan (sesal sket ade lah) aku ade brape kali aje take academic matters as a first priority of life.. hahah.. serius!.. tiime SPM tuh pon aku men2 agy.. haha.. (ape xnye, time tuhlaa, nk tgk filem jackass, men PES 10, TGK movie 3IDIOTS, my name s khan.. hahahah... SPM buat ayam2 je... x rase serius sangat!.. ahaha..

(sesal2) tapi nk wat ape lagi... dah lepas.. so let past be past..
NOW, aku dah ade azam.. sbagai AAJ no gakusei, aku nak buat satu pembaharuan dalam hidop!, pembaharuan dalam meletakkan kepentingan AKADEMIK matters dalam idop.. haha... (harap2, aku btol2 serius dalam ckp bnde ni)

The real thing sebenanrnye, sbagai laki, aku rase gile2 tcabar bile org dah buat satu bebunyi, ."sape yg dapat first? NUR*****? dah agak dah.. bese lah, PEREMPUAN" sebagai ayat steorotaip masa kini...
. .. HAHAHAH.. perempuan, signifikan nye, slalu dapat no.1, signifikannye,, msti jadik majoriti, signifikannye mesti terbaik... hahahaha....

memang xde sape bleh sangkal kebenaran tuh... ==".. aku pon... aku ad satu matlamat yang aku simpan dalam kocek je kot, nak kalahkan sorang onna nih, time skolah mnenngah dulu.. tapi.. erm, beselah kn... malas+main+xserius nye pasal.. mimpi tinggal mimpi.. hahah.. ade r sket2 subjek yg aku agak bleh digest tuh aku penah kalahkn dye.. hahaha.. bangge kot kalo dapat.. haha

knape ek, ayat steorotaip tuh ade???

adekah lelaki skrg nih maken kurang kualiti??????
lelaki maken kurang kredibiliti?????
lelaki skg, nk buat suami???? eeuuwwww...
hahah..
mane lemahnye?
mane silapnye,,??
macam mane kondisi skg nih bleh blaku??
salah sape???
mane dye kebenaran *lelaki ada 9 akal, 1 nafsu*???

tuh aku ttgglkn tok korang pikiaq sndri...

jadi aku sbagai lelaki nih... dah tanam azam yg btoi2 punya,. xde maen2 dah... bukan lagi cobaan.. btoi2... aku NAK BELAJAR BERSUNGGUH2!! yeah! sungguh!!!...
aku x kesah kalao kene blaja ngadap buku siang malam (macam yg onna slalu buat) pon... janji, aku nak naikkan nama LELAKI yang jadik MAJORITI kat AAJ nih...

AYOOOH lelaki... show your guts! let your paradigm shifted!! BY NOW!!!

GANBARIMASHOOOOOOOOOO!!!

Comments

Fatimah Zahra' said…
lelaki ramai je kott.. kau kat pasum ramai kan lelaki? haa.. lelaki byk duk oversea lah kot lps stadi.
Syahmi bin Khalil said…
beta setuju dgn kak Timah..
Omae no post wa hontou ni omoshiroin da..
Qolbis soghir yahtaaju ila At-taqwiatun nafsi..
hayaku! issho ni ganbarimasho!
Shounen, banzai!
Syahmi bin Khalil said…
qobla nasitu..
OTANJOBI, OMEDETO!
barakallu fiika..

Popular posts from this blog

Panggang Ayam - Gune Tin Biskut???

Assalamualaikum... Hari ni, ana nak beri sedikit tnjuk ajar bagaimana nk memanggang ayam dgn sgt senang sekali. Mudah, pantas dan bla33...Ana baru balek dari sebuah program, namenye kem jambori remaja 2009, anjuran ALTIS, sebuah konsultan Anak muda yang sedang giat memperjuangkan Islam dgn membina dan melahirkan seberapa banyak generasi baru yang bakal menggegar dunia sebagai modal insan ummat akhir zaman. Kem yang menyeronokkan ini sedikit sebanyak berjaya mengisi masa lapang ana di musim cuti ini dgn cara yang sgt bermakna.Nak di jadikn citer, ader satu slot pada hari ke2 program ini, yang maner namenyer ialah Kembara Dik Cerdas.. Aktiviti ini mempunyai 8 checkpoint. Yang ana nak citer nih, satu checkpoint yang mner budak2 nih kner merebus/memasak/menggoreng/memanggang sebiji telur dan memastikannya mampu ditelan oleh tekak2 para peserta... waawawawawaw...Peserta2 yang diwakili kanak2 berusia 9-12 tahun ini, bagaimanapun, sedikit sebanyak berjaya melakukan cabarn ini walaupun dgn ban…

kita hanya hamba

assalamualaikum..

kadang2, aku terfikir.. apa erti hidup ni?
apakah aku yang telah hidup 18 tahun 13 hari ni, dah jumpa apa erti hidup?
apakah rutin harian aku ni, betul2 aku jalankan atas dasar aku betul2 faham apa itu erti hidup...

sebenarnya hidup yang macam mana patut aku rutinkan dalam hidup aku?
adakah rutinan yang aku buat ni betul2 aku dah passionate dalam diri aku?
atau aku hanya lelaki typical yang steorotype.: membuta tuli kut apa orang cakap...

aku kadang2 terasa diri aku lemah.. jauh.... jauh... jauh dari PENCIPTA...
ye aku faham, aku hamba. aku pernah duduk sekolah agama 5 tahun.. aku tau ape itu mardhatillah...
aku tau ape itu ma'rfatullah...
aku tau semua tu.. bahkan aku pernah jadi seorang yang bergelar naqib...
aku tau ape tu dosa.. aku tau syurga, pahala... neraka, DOSA..
aku boleh berkuliahkan orang rak2.. ape itu dosa,
ape itu mungkar..
ape itu maksiat...
tapi kenapa aku masih rase aku JAUH... YAA... BELUM BETUL2 dekat dengan ALLAH...
RABBUL JALIIL..
RABBUSSAMAAWAAT..
KENAPA...…

Definisi Syirik

Adapun syirik itu ertinya adalah "mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain" atau dalam lain perkataannya ialah "menduakan-Nya".
Salah satu contoh syirik ialah mengatakan bahawa nabi 'Isa as itu sebagai anak Allah. Syirik termasuk di dalam perkara2 yang membatalkan iman.

PEMBAHAGIAN SYIRIK.

a) Syirik Jali (Nyata).
Syirik Jali adalah mempersekutukan Allah secara terang-terangan.Misalnya ialah perbuatan menyembah berhala dan memohon sesuatu daripada sesuatu yang dianggap mempunyai kuasa; seperti memuja kubur yang dianggap keramat dengan tujuan hendak meminta nombor ekor.Lazimnya perkara seperti ini berlaku di kalangan orang-orang yang kurang berpendidikan agama.

b) Syirik Khafi (Tersembunyi).
Syirik Khafi pula adalah mempersekutukan Allah secara senyap2, iaitu tanpa diketahui oleh orang lain dan boleh juga terjadi tanpa disedari oleh orang lain serta diri sendiri; melainkan hanya Allah sajalah yang mengetahuinya.
Contoh syirik khafi yang disedari ialah:

1) Percaya k…