Skip to main content

こんにちは、はじめまして


Assalamualaikum..

okeh, lame bebenor x aku update belog akuh nih,,, byk benor org tanye,

"ekau ni bilo nk update belog ekau tuh?? dah mcm coolblog aku tgk dah.."
msti x lawak kn? kthxbye.

skg aku nk post satu lagi posting. pasal study akuh.. haha.. aritu, aku bukak satu laman web, lepas tggu gile2 lame.. xde tggu sgt kot.. yelah, dah bukak, tangguh result, tangguh daa 3 kali daa.. aku bace blog mahupun FB status member2, sume daa berang daaa.. hahaha aku x kesah sgt pon. cume yg ketige tu ar rase cam nk hack je domain esilav2.jpa.gov.my... hahaha.. sbb tuh kali ke baper belas puluh tah ak cek status onterview aku.

bile daaa dye kuarkn result plak. aku dgn mmbwa eksaitment yg agak hyper tggi dgn rase cuak berbaur gementarnye mncuba menaip dgn rase yang berharap.. website tu kat address firefox ak nih.. tkn2.. putih je window aku...

aku pon tekan butang refresh..

putih..

refresh.....

putih...

refresh.....

ikon tande ngah buffer berputar ligat dgn agak lame.. sekali gus, menambah kn keyakinan aku yg bnde nih bejaye...
dkt 2 minit 38 saat pastuh...

sorry, the browser cant load the website requested, its too long for the site to responsed, please try later, or contact the admin of the wesite u browsed.. and dont click the refresh button as much as u like, or else, u will regret after getting the JPA result u requested...

okeh, ayat last uh tipu.

dan perkare ni berlanjutan untuk satu period yang amaaaaaaaaaaaaaaaaaaat lama....... yaa sangat lama... bayangkan.. aku try bukak website nih kol 5.30.. and smpai kol 1.50 am, mseh blom2 dapat akses.. wadehak!.. huhu..

lastly, aku pon beranggapan, okeh, esok je lah aku cek.. lagipun, dapat ke tidak nothing change really. UMMI aku mseh ade sbagai halangan utama.. hahaha.. exegerasi di situ... xde lah. ummi aku risau je anak2 dye pegi jauh2.. sbb tu x bagi...

plus, aku pon x brape mgharap sgt.. yelah kan. aku rase, time interview kat USIM aritu, aku plg worst rasenye.. dahlaa sorang2 je melayu, dengan pengetahuan BI speaking yang amat memalukan... mmg xkn dapat lahhhhhhh... hahaha.. okeh, now get on your bed,! aku pon tidor..


sok nye, dalam kol 5 lbeh2, eh bukan, 5 lbeh9.. aku bgn, siap2 nk solat subuh.. mak aku jadik makmum.. aku dah nekad, pas aku cium jer tgn mak aku pas solat nih, aku nk tros cek website yg berteraskn janji melayu tuh.. (maaf JPA)

pendekkn citer. aku tros bukak firefox .. (laptop dah bukak dah sblm solat.. alah, tekan butang on je)... aku mule menaip... fiuh.. frankly speak, aku cuak.. aku gementar.. hahaha.. aku doa, xyah dapat JPA nih lagi bagus.. xde r aku dilema2 nk pileh antara dua.. hahahah.. pemilihan nih satu bnde yg sangat sangat menyusahkan.... kn4?? kompem korang agree ngan aku... okeh...

sekarang, aku type... aku klik kat ruangan address uh.. huruf E je.. recommend sites kuar dgn kadar masa 0.0003 saat... atas skali.. esilav2.jpa.gov.my.. aku pon ape lagi.. klik aje laa. xkn nk pndg aje kn? x normal lah nnt...

dan... memang.. sangat laju lah line waktu tu.. hahaha.. x sibuk... mungkin aku sorang je yg bgn pagi waktu tuh.. atau aku sorng je yang beranggapan waktu lps subuh adalah waktu plg sesuai utk buat bnde nih... okeh.. aku tekan satu link bertulis... semakan temuduaga ke....... blablablabk///

maka keluarlah satu tab baru.. keadaan semakin suspens... kadar noradrinline dan adrinaline keluar dgn pantasnya merembes seluruh badanku.. aku pon kaget.. menyedari stitis air peluh membasahi keyboard laptopku, aku tros cover macho, sbb mak aku kat dpn aku je waktu tuh...

dye suruh isik IC ngan Password.. aku pun type dgn lajunye... hahaha..

9... tekan je 9, tros kuar aku nye IC, dye daa save upenye... okeh laa. cpt sket.. aku msokkn password... 7013....... klik submit/teruskan/maju.. ntah ape ntah, xde keje plak nk alert ngan tulisan uh... aku tggu lagi... ya. memang kadat muat turun di kaa itu amat laju. tidak sampai 5 mili saat, satu tab baru telah muncul dengan megahnye...

aku terpandang, TAHNIAH!.. aku dah tau dah ape ayat strosnye... dan, SUMPAH, aku terkejut macam beruk waktu tuh (sape yg cakap aku ari2 mcm beruk, ready!) aku terkejut lah.. mcm mane aku nih interviewee yg pleng worst pade pndpt aku, bleh dapat.. ini satu kemusykilan yg amat terok... hahahaha...

aku pon dilema.. ya, pemilihan antara dua.. UIAM(tempat akak2 aku berdue ambik asasi mereka) atau PASUM, sebab aku dapat offer ke jepun, so, pg AAJ,.. aku tros pndg mak aku..

(suspen sket pasnih, so, sile amek mood kjp.)

aku berkata, dengan nada yang selamba, ya, tidak berharap sangat.. :umi, banglang dapat....
kedengaran bunyi unggas pagi bersahutan. sedikit geseran daunan di luar rumah menambahkan keheningan pagi itu.senyap.sunyi.diam. 1 minit.
"ummi, banglang dapat JPA", aku menambahkn lagi desibel suara, berharap dengan excitement yang bertambah itu mampu menarik perhatian ummiku. barulah ummiku memalingkan muka ke arahku.
"huh??" sekilas beliau menjawab. "biar betul, jgn lah tipu banglang" (pndg rendah betul nih)
"betullah" aku lalu menghulurkan laptop HP ini kpd ummiku...

"takyah pegilah banglang"

(tamat suspen,.................... x suspen langsung, kn??? admit lah, xyah nk jage hati aku)

aku pon ape lagi, diam membatu seribu nada lah... sbb memang mak akuh ni daa gtaw awal2,.. haha

pendekkn cte lah, korang pon boring bace btol x?? daa r plot tade, ayat x puitis, kesusasteraan yang paling hina pernah aku bace....

jadi, ntah ape pasalnye, mak aku ckp, "buat istikharah"

esoknye, alhamdulillah, hati aku sangat terarah dgn AAJ. mak aku dah xleh wat ape... haha.. doakn je lah...

senanye, aku berat sgt nk pilih yg ni.. sbab mak aku daa bayar REG. FEE yang NON-REFUNDABLE kepada UIA nye pihak.. hahaha. salah aku gak.. ntaa knpe lah cpt sgt nk bayr..

aku pon bsiap2.. nk pg PASUM.. dah nk abeh dah entri nih...



SO, khamis nih aku akan ke PASUM.. doakan aku la eh spjg kat sane... banyak dah blog2 yang aku baca menggambarkan ke'neraka'an AAJ nih.. taugh gila katanya.. entah lah,. bagi aku, usaha je, DOA, tawakal.. ALLAH nk bagi kekuatan, kita untung.. kitakan hamba.. so..
Wasta'iinu bisShobri wasSolaah ajelah.. kn??

akhir kata.. aku akan ke AAJ, doakan ajelah aku buleh belajar Nihon-go tuh dgn jayanya... (aku xde basic pape pon psl bahse nih) hahaha... okeh lah.. nnt papehal, aku smbung entri ni eh.. salam.. jumpe kat sane, Faiz, Farah Husna, Afifah Sobri......

Yoroshiku Onegai Shimasu!!.. ganbarimasu., Insya ALLAH...

Comments

*najaah* said…
aaj.
hebat.
congrats.!
Fatimah Zahra' said…
emm.. situasi sama ngan aku laa, ummi kau ngan ibu aku. semua mak pun risau anak dia kan?
alimays mafhum said…
wah ..
tgok kat shoutbox tak yang sy tulis tu? dlm b.arab
uridu asyuf hai mudawwan nasyitt
makna dia, sy nak tgok tuan bloger ni aktif ~ hee..
moga selamat2 semua ;)
AbdullahUmar said…
@najaah.. msok AAJ blom tau hebat, lepas dari AAJ baru dikatakn,buleh bwk, graduate dr jepun,.. nk ckp hebat sikit, buleh laa.. huhu doakan yea.. sgt mghrapkn sokongan kawan2...
AbdullahUmar said…
@fatimah; mmg risau, ibu ayam pon akan kejar org ug ganggu anak dia.. huhu
nyway, have u make up ur mind?? Usim or IB?? nk tahu nk tahu..
AbdullahUmar said…
@alimays mafhum.. huhuhu.. tme kaseh... tak taw lah knpe daa ilang mood nk update belog.. huhuh.. ntah ke gaye penulisan x cukup best kot.. huhu.. nyway.. thanks yeah.. syukran. =)
*najaah* said…
tak ckp anda hebat.
aaj tu y hebat.haha
shamsians sentiasa hebat.
teruskan kehebatan anda hingga ke jepun dan kembali ke malaysia semula.
bittaufiq wannajah.
Anonymous said…
http://wagamegane.wordpress.com/2009/12/08/im-sorry-rakyat-malaysia-realiti-dan-pengakuan-dari-seorang-student-malaysia-di-jepun/

ni link(cite) bakal member2 anda kat sana, mungkin boleh amik manfaat dari nya .. ^_^

Popular posts from this blog

Panggang Ayam - Gune Tin Biskut???

Assalamualaikum... Hari ni, ana nak beri sedikit tnjuk ajar bagaimana nk memanggang ayam dgn sgt senang sekali. Mudah, pantas dan bla33...Ana baru balek dari sebuah program, namenye kem jambori remaja 2009, anjuran ALTIS, sebuah konsultan Anak muda yang sedang giat memperjuangkan Islam dgn membina dan melahirkan seberapa banyak generasi baru yang bakal menggegar dunia sebagai modal insan ummat akhir zaman. Kem yang menyeronokkan ini sedikit sebanyak berjaya mengisi masa lapang ana di musim cuti ini dgn cara yang sgt bermakna.Nak di jadikn citer, ader satu slot pada hari ke2 program ini, yang maner namenyer ialah Kembara Dik Cerdas.. Aktiviti ini mempunyai 8 checkpoint. Yang ana nak citer nih, satu checkpoint yang mner budak2 nih kner merebus/memasak/menggoreng/memanggang sebiji telur dan memastikannya mampu ditelan oleh tekak2 para peserta... waawawawawaw...Peserta2 yang diwakili kanak2 berusia 9-12 tahun ini, bagaimanapun, sedikit sebanyak berjaya melakukan cabarn ini walaupun dgn ban…

kita hanya hamba

assalamualaikum..

kadang2, aku terfikir.. apa erti hidup ni?
apakah aku yang telah hidup 18 tahun 13 hari ni, dah jumpa apa erti hidup?
apakah rutin harian aku ni, betul2 aku jalankan atas dasar aku betul2 faham apa itu erti hidup...

sebenarnya hidup yang macam mana patut aku rutinkan dalam hidup aku?
adakah rutinan yang aku buat ni betul2 aku dah passionate dalam diri aku?
atau aku hanya lelaki typical yang steorotype.: membuta tuli kut apa orang cakap...

aku kadang2 terasa diri aku lemah.. jauh.... jauh... jauh dari PENCIPTA...
ye aku faham, aku hamba. aku pernah duduk sekolah agama 5 tahun.. aku tau ape itu mardhatillah...
aku tau ape itu ma'rfatullah...
aku tau semua tu.. bahkan aku pernah jadi seorang yang bergelar naqib...
aku tau ape tu dosa.. aku tau syurga, pahala... neraka, DOSA..
aku boleh berkuliahkan orang rak2.. ape itu dosa,
ape itu mungkar..
ape itu maksiat...
tapi kenapa aku masih rase aku JAUH... YAA... BELUM BETUL2 dekat dengan ALLAH...
RABBUL JALIIL..
RABBUSSAMAAWAAT..
KENAPA...…

Definisi Syirik

Adapun syirik itu ertinya adalah "mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain" atau dalam lain perkataannya ialah "menduakan-Nya".
Salah satu contoh syirik ialah mengatakan bahawa nabi 'Isa as itu sebagai anak Allah. Syirik termasuk di dalam perkara2 yang membatalkan iman.

PEMBAHAGIAN SYIRIK.

a) Syirik Jali (Nyata).
Syirik Jali adalah mempersekutukan Allah secara terang-terangan.Misalnya ialah perbuatan menyembah berhala dan memohon sesuatu daripada sesuatu yang dianggap mempunyai kuasa; seperti memuja kubur yang dianggap keramat dengan tujuan hendak meminta nombor ekor.Lazimnya perkara seperti ini berlaku di kalangan orang-orang yang kurang berpendidikan agama.

b) Syirik Khafi (Tersembunyi).
Syirik Khafi pula adalah mempersekutukan Allah secara senyap2, iaitu tanpa diketahui oleh orang lain dan boleh juga terjadi tanpa disedari oleh orang lain serta diri sendiri; melainkan hanya Allah sajalah yang mengetahuinya.
Contoh syirik khafi yang disedari ialah:

1) Percaya k…