Skip to main content

Kamil, Sedarlah

Keluarga Dolah mempunyai kedai gula gula turun temurun yang amat berjaya. Banyak francais2 yang berjaya didirikan di luar mahupun dalam negara. Oleh kerana gula gulanya HALAL di makan, dan menjadi trend serta mainstream org ramai, walaupun mahal dan x bersih, serta x laa sedap sangat pun, malah buruk untuk kesihatan, orang ramai membeli juga produk gula2 tersebut, termasuklah Keluarga Ali.

Ditakdirkan, keluarga Ali mempunyai musuh turun temurun, keluarga Atan. Keluarga Atan ni sangatlah benci akan keluarga Ali. Ahli keluarga Ali sangat ramai, bersepah sepah. Lebih ramai dari pekerja2 di kedai gula gula Dolah, malah lebih ramai dari keluarga Atan. Walaupun begitu, keluarga Atan lebih hebat. Lebih mendapat sokongan dari keluarga2 lain, termasuk keluarga Dolah.

Setiap Hari, sejak berdekad lamanya, dengan bantuan keluarga Amer, Keluarga Ele, dan hasil keuntungan Gula gula Dolah tadi, Keluarga Atan mempu membeli byk senjata dan peluru untuk membedil keluarga Ali. Walaupun Kamil, ahli Keluarga Ali tahu, yang hasil wang membeli Gula gula keluarga Dolah MEMANG digunakan untuk membeli peluru untuk membedil kepala ahli keluarganya, namun oleh kerana ahli keluarga itu bukan adik-beradiknya, bukan anaknya, bukan isterinya, bukan ibu atau bapanya, cuma saudara mara yang duduk jauh darinya, dia terus terusan membeli gula2 Keluarga Dolah, produk Keluarga Amer, dan juga Keluarga Ele. Baginya, HALAL itu hanyalah apabila tiada DNA Babi, HALAL itu hanyalah apabila ia Bukan Arak, bukan Judi.

Orang seperti Kamil ini amat ramai. Semoga Kamil dapat hidayah. Semoga Kamil tahu yang Ahli Keluarga nya yang dibedil Keluarga Atan nanti akan bertanya di akhirat nanti. kenapa, walaupun kita satu keluarga, kau masih membantu mereka menjadi lebih kaya. kenapa kau masih bantu mereka untuk membeli peralatan bagi membedil kepala kami?

Semoga orang seperti Kamil sedar.

Comments

Popular posts from this blog

Panggang Ayam - Gune Tin Biskut???

Assalamualaikum... Hari ni, ana nak beri sedikit tnjuk ajar bagaimana nk memanggang ayam dgn sgt senang sekali. Mudah, pantas dan bla33...Ana baru balek dari sebuah program, namenye kem jambori remaja 2009, anjuran ALTIS, sebuah konsultan Anak muda yang sedang giat memperjuangkan Islam dgn membina dan melahirkan seberapa banyak generasi baru yang bakal menggegar dunia sebagai modal insan ummat akhir zaman. Kem yang menyeronokkan ini sedikit sebanyak berjaya mengisi masa lapang ana di musim cuti ini dgn cara yang sgt bermakna.Nak di jadikn citer, ader satu slot pada hari ke2 program ini, yang maner namenyer ialah Kembara Dik Cerdas.. Aktiviti ini mempunyai 8 checkpoint. Yang ana nak citer nih, satu checkpoint yang mner budak2 nih kner merebus/memasak/menggoreng/memanggang sebiji telur dan memastikannya mampu ditelan oleh tekak2 para peserta... waawawawawaw...Peserta2 yang diwakili kanak2 berusia 9-12 tahun ini, bagaimanapun, sedikit sebanyak berjaya melakukan cabarn ini walaupun dgn ban…

Definisi Syirik

Adapun syirik itu ertinya adalah "mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain" atau dalam lain perkataannya ialah "menduakan-Nya".
Salah satu contoh syirik ialah mengatakan bahawa nabi 'Isa as itu sebagai anak Allah. Syirik termasuk di dalam perkara2 yang membatalkan iman.

PEMBAHAGIAN SYIRIK.

a) Syirik Jali (Nyata).
Syirik Jali adalah mempersekutukan Allah secara terang-terangan.Misalnya ialah perbuatan menyembah berhala dan memohon sesuatu daripada sesuatu yang dianggap mempunyai kuasa; seperti memuja kubur yang dianggap keramat dengan tujuan hendak meminta nombor ekor.Lazimnya perkara seperti ini berlaku di kalangan orang-orang yang kurang berpendidikan agama.

b) Syirik Khafi (Tersembunyi).
Syirik Khafi pula adalah mempersekutukan Allah secara senyap2, iaitu tanpa diketahui oleh orang lain dan boleh juga terjadi tanpa disedari oleh orang lain serta diri sendiri; melainkan hanya Allah sajalah yang mengetahuinya.
Contoh syirik khafi yang disedari ialah:

1) Percaya k…

kita hanya hamba

assalamualaikum..

kadang2, aku terfikir.. apa erti hidup ni?
apakah aku yang telah hidup 18 tahun 13 hari ni, dah jumpa apa erti hidup?
apakah rutin harian aku ni, betul2 aku jalankan atas dasar aku betul2 faham apa itu erti hidup...

sebenarnya hidup yang macam mana patut aku rutinkan dalam hidup aku?
adakah rutinan yang aku buat ni betul2 aku dah passionate dalam diri aku?
atau aku hanya lelaki typical yang steorotype.: membuta tuli kut apa orang cakap...

aku kadang2 terasa diri aku lemah.. jauh.... jauh... jauh dari PENCIPTA...
ye aku faham, aku hamba. aku pernah duduk sekolah agama 5 tahun.. aku tau ape itu mardhatillah...
aku tau ape itu ma'rfatullah...
aku tau semua tu.. bahkan aku pernah jadi seorang yang bergelar naqib...
aku tau ape tu dosa.. aku tau syurga, pahala... neraka, DOSA..
aku boleh berkuliahkan orang rak2.. ape itu dosa,
ape itu mungkar..
ape itu maksiat...
tapi kenapa aku masih rase aku JAUH... YAA... BELUM BETUL2 dekat dengan ALLAH...
RABBUL JALIIL..
RABBUSSAMAAWAAT..
KENAPA...…